open-navfaktor-logo
search
Mnogo dilema
Može li Ivaylo Petev skupiti 11 Zmajeva koji su standardni u svojim klubovima?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine za 34 dana odigrat će prvu utakmicu pod trenerskom palicom Ivayla Peteva.
18.02.2021. u 21:05
get url
text
get url
text

Bude li se bugarski stručnjak pridržavao obećanja sa predstavljanja u FSBiH, teško da će skupiti 11 igrača. Petev je 28. januara, kada je prvi put izašao pred novinare, kazao da će poziv u reprezentaciju dobiti samo oni koji su standardni u svojim klubovima. Izuzimajući Edina Džeku i Miralema Pjanića, za koje je kazao da su "dimenzija više".

Ako pogledamo spisak igrača koji su konkurisali za duel polufinala baraža protiv Sjeverne Irske, a koji je odigran 8. oktobra, teško je na prste jedne ruke nabrojati igrače koji su standardni u svojim klubovima.

Srećom, amnestirao je Džeku i Pjanića

Srećom, Petev je prošlog mjeseca amnestirao Džeku i Pjanića jer njih dvojica nisu standardni u svojim klubovima. Dijamant je status kapitena i prvotimca Rome izgubio prije mjesec zbog verbalnog sukoba sa trenerom Paulom Fonsecom. S druge strane, Pjanić u Barceloni grije klupu otkako je došao u redove katalonskog giganta. Nastupio je u 25 utakmica, ali je skupio samo 1.183 minute. U prosjeku, nešto više od 47 minuta po utakmici...

Najstandardniji je golman Asmir Begović koji ima maksimalnih 2.880 minuta u 32 utakmice za Bornemouth. Ibrahim Šehić je do povrede ubilježio 16 utakmica i 1.440 minuta, ali je propustio posljednjih pet utakmica Konyaspora i posljednji put je na golu stajao 16. januara. Kenan Pirić, čuvar mreže Maribora, ove sezone nije nastupio, a posljednji put za slovenski tim branio je 22. jula 2020. godine.

Desni bek Branimir Cipetić je bio standardan u vrijeme dok je nosio dres Širokog Brijega. Ove zime prešao je u zagrebačku Lokomotivu i u prva tri meča bio je starter, da bi potom u naredna dva meča skupio 100 minuta. Uz to, zaradio je i crveni karton protiv Rijeke, pa u posljednjem meču protiv Varaždina nije bio u kombinacijama trenera Jerka Leke.

VEZANI TEKST - Vrijeme prolazi: Selektor Zmajeva još nema pomoćnike, šta je nedavno obećao Milorad Sofrenić

Anel Ahmedhodžić je u novembru prošle godine sa Malmeom osvojio šampionsku titulu, a u decembru je završio sezonu u Švedskoj. Sada se čeka start nove sezone, a naš defanzivac trebao bi biti neizostavni dio startne postave (u prošloj sezoni odigrao 29 od 30 utakmica Malmea u prvenstvu).

Siniša Saničanin (Vojvodina) je u 15 utakmica ubilježio 1.266 minuta, a Sead Kolašinac se preporodio povratkom u Schalke. Gledajući cijelu sezonu odigrao je 16 utakmica (1.310 minuta).

Gojko Cimirot (Standard Liege) je odigrao 27 utakmica (2.007 minuta), dok se Rade Krunić ne može pohvaliti prevelikom minutažom u dresu Milana (771 minut u 23 utakmice).

Amir Hadžiahmetović (Konyaspor) i Edin Višća (Bašakšehir) su povrijeđeni, a upisali su po 20 utakmica. Višća je ubilježio 1.647, a Hadžiahmetović 1.556 minuta.

Dennis Hadžikadunić (Rostov) sezonu u Rusiji počinje 27. februara, dok se Bojan Nastić još traži nakon transfera u poljsku Jagielloniju. U dva nastupa skupio je 118 minuta. Darko Todorović (Hajduk) je proigrao dolaskom novog trenera. U posljednjih šest mečeva je neizostavan član startne postave, a od mogućih 540 odigrao je 538 minuta.

Deni Milošević ima 19 mečeva (1.175 minuta), ali se u 2021. godini nije naigrao. U devet utakmica na terenu je proveo 324 minute. Stjepan Lončar je dugo vremena bio standardan u dresu Rijeke, ali je u u posljednje vrijeme van kadra i u posljednje četiri utakmice odigrao je tek 15 minuta.

Razočaranje je i Amer Gojak, koji u dresu Torina minute dobija na kapaljku. Italijanski klub je u 2021. godini odigrao osam prvenstvenih utakmica, a naš reprezentativac nastupio je na šest. Ukupno ima 166 minuta Serie A u ovoj godini. Malo, želi li biti nositelj igre Zmajeva!

Haris Hajradinović je u dresu Kasimpaše odigrao 21 utakmicu (1.765 minuta), dok je njegov saigrač Armin Hodžić upisao 20 utakmica i 1.452 minute.

Još se ne znaju ni pomoćnici

Milan Đurić je odigrao 22 utakmice za Salernitanu u Serie B i za to vrijeme je odigrao 1.720 minuta, što je solidna statistika u odnosu na većinu naših dosadašnjih standardnih reprezentativaca iz mandata selektorovanja Duška Bajevića.

Prvi nastup pod palicom Peteva naša reprezentacija će imati 24. marta na gostovanju kod Finske, a bugarski stručnjak dvije sedmice ranije dužan je poslati pozive na adrese klubova. Valjda će do tada i službeno dobiti pomoćnike jer očito sada ima pomagače iz sjene, koji love u mutnom i preko medija pokušavaju u državni tim ugurati svoje pulene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.