open-navfaktor-logo
search
Zakon ponude i potražnje
Može li Agencija za bankarstvo FBiH utjecati na formiranje cijena usluga komercijalnih banaka?
Odluka Raiffeisen banke da poveća naknade za vođenje računa za pravna lica za skoro 100 posto (sa 10 KM na 19.90 KM) izazvala je s pravom burne reakcije.
05.02.2021. u 12:45
get url
text

Neki od klijenata ove banke koji su pogođeni drastičnim povećanjem ove vrste usluga kontaktirali su Faktor tragajući za informacijom da li Agencija za bankarstvo FBiH može utjecati na ovu odluku. Odgovor iz ove finansijske institucije neće obradovati klijente banke.

VEZANI TEKST - Iz Raiffeisen banke objasnili zašto su udvostručili naknade za vođenje računa

- Agencija nema nadležnosti da utječe na internu politiku banaka. Jedino što banke moraju uraditi jeste da jasno, na vrijeme i transparentno obavijeste klijente o promjeni cijena usluga. Onda ostaje na građanima da li će ostati u određenoj banci ili će potražiti drugu. Znači, zakon ponude i potražnje. U FBiH djeluje još 14 banaka i građani treba da izaberu onu s kojom su najviše zadovoljni – kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Ipak, ima i jedna dobra vijest.

- U pripremi je donošenje zakonskog akta koji bi tretirao naknadu za vođenje računa za fizička lica. Radi se o osnovnom računu kojim bi se vršila samo uplata i isplata novca, a naknada bi bila minimalna – ističe Mahmuzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.