Zbog predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod "dmBio Paleo müsli" u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine.

Razlog povlačenja je, kako navode, prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole.

S obzirom na to da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova te tako i ovih materija, pojasnili su iz dm-a.

- Redovnom temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike. Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima - proizvođačima, kako bismo saznali kako je uprkos sigurnosnim mjerama moglo doći do kontaminacije. Kvalitet naših proizvoda i sigurnost kupaca za nas predstavljaju najveći prioritet. Žalimo zbog slučaja i izvinjavamo se našim kupcima zbog nastalih neugodnosti - poručili su iz dm-a.

Prisutnost tropanskih alkaloida u hrani, posebno u žitaricama i proizvodima dobijenim od žitarica, nije strana. Ipak, njihov nivo ne smije odstupati od Evropske regulative o maksimalno dopuštenoj granici, jer mogu izazvati blaže zdravstvene poteškoće, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora. Sve poteškoće su privremenog karaktera.

Iz dm-a poručuju kupcima da ne konzumiraju "dmBio Paleo müsli" u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. te da ga neotvorenog ili otvorenog vrate u najbližu dm prodavnicu, gdje će im biti nadoknađen novac.

- Kvalitet naših proizvoda i sigurnost kupaca za nas predstavljaju najveći prioritet. Žalimo zbog slučaja i izvinjavamo se našim kupcima zbog nastalih neugodnosti - poručili su iz dm-a.