open-navfaktor-logo
search
Multitasking
Možda zvuči smiješno, ali hodanje s ručnim tegovima itekako je korisno
Hodanje je jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najsigurnijih oblika tjelovježbe koji pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Bez obzira na to je li vam hodanje oblik rekreacije ili ozbiljniji trening poput brzog hodanja, učinak uvijek možete povećati tako da u svoju rutinu hodanja uključite i utege za ruke.
23.10.2020. u 08:46
get url
text

Dodavanje ručnih tegova rutini hodanja vrlo je lako primijeniti jer težina utega koji se koriste i količina korištenja ruku mogu varirati i prilagoditi se individualnoj razini kondicije. A možete koristiti i bočice sa vodom.

Hodanje s tegovima vrlo je korisno jer...

1. Povećava potrošnju kalorija

Nošenje ručnih tegova tokom hodanja omogućava da gornji dio tijela radi intenzivnije nego kada hodate bez njih. Aktiviranjem mišića u donjem dijelu tijela kao i u gornjem dijelu tijelu povećava se intenzitet tjelovježbe, čime se povećava i količina kalorija koja se potroši u jednoj minuti.

Nošenjem tegova na rukama povećava se i težina koju vaše tijelo mora nositi kroz prostor. S obzirom na to da za nošenje veće težine treba i više energije, stavljanje tegova "natjerat" će tijelo da sagorijeva više kalorija kako bi se moglo kretati.

2. Povećava snagu mišića i izdržljivost

Kod hodanja bez tegova nema nikakva opterećenja mišića gornjeg dijela tijela. Dodavanje ručnih tegova pomoći će da povećate mišićnu snagu i izdržljivost i gornjeg i donjeg dijela tijela.

I samo nošenje tegova prisilit će mišiće da održavaju statičnu kontrakciju. Kada namjerno pomičete ruke, stvarate dinamične pokrete koji dodatno osnažuju mišiće ruku. I donji dio tijela imat će koristi od ručnih tegova jer oni povećavaju ukupnu težinu koju nose noge. Dodatna težina natjerat će mišiće donjeg dijela tijela da rade još više, što će rezultirati povećanom mišićnom snagom i izdržljivošću.

3. Štedi vrijeme

Hodanje s ručnim tegovima omogućava vam multitasking, čime štedite vrijeme. Kombiniranjem treninga s tegovima i kardiovaskularne tjelovježbe dobivate višeznačan trening u vremenu koje je inače potrebno za jednu vrstu tjelovježbe. Hodanje bez tegova dobra je kardio tjelovježba za donji dio tijela, ali ruke od toga imaju malo koristi. Korištenjem tegova na rukama možete ojačati mišiće ruku i zategnuti noge izvodeći kontinuiranu kardio tjelovježbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.