open-navfaktor-logo
search
Borba
Mostaru prijeti novo zatrpavanje smećem: Sutra novo okupljanje na Uborku
Cilj mirnog okupljanja najavljenog za 17: 30 sati, kako poručuju iz Udruženja,  je još jednom skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem
20.11.2019. u 17:34
get url
text

Mostar bi već za nekoliko dana ponovo mogao postati grad zatrpan smećem, jer odlagalištu smeća Uborak 3. decembra ističe okolišna dozvola.  Predstavnici Udruženja građana "Jer nas se tiče", nastalog iz istoimene građanske inicijative s društvenih mreža, koje okuplja uglavnom mještane prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, najavili su za sutra mirno okupljanje ispred ulaza u deponiju Uborak, kako bi se sa građanima dogovorili o narednim koracima.

Cilj mirnog okupljanja najavljenog za 17: 30 sati, kako poručuju iz Udruženja,  je još jednom skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem, te ubrzati proces rješavanja istog od strane nadležnih institucija.  Naime, ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne izda dozvolu, od 4. decembra regionalna deponija će raditi nelegalno, ukoliko je inspekcijske službe Federacije BiH, ne zapečate.

-Ovo je borba za cijelu dolinu Neretve, a ne samo za Bijelo Polje ili Mostar-poručili su iz Udruženja. Njihov predstavnik, Nijaz Hodžić, danas nije htio prejudicirati naredne korake. Kratko je dodao da će sutra sve biti mnogo jasnije.

 -U prethodnom periodu smo svim pravnim sredstvima, kao i komunikacijom sa nadležnim institucijama - ministarstvima, inspekcijom, Gradskom upravom pokušali iznaći najbolje rješenje za novu lokaciju za odlaganje otpada, jer je postojeća lokacija već odavno kontaminirana, ali i prekapacitirana- poručili su iz Udruženja. Ističu kako su im brojna udruženja i organizacije, pružili maksimalnu podršku u borbi za pravdu.

-Radno tijelo za traženje nove lokacije za odlaganje otpada održala je jedan sastanak, na kojem su se svi složili, uključujući i mjerodavne institucije, da je trenutna lokacija neprihvatljiva i da se u što kraćem periodu treba pronaći nova lokacija- dodaju. Deponija Uborak, ne ispunjava ni minimum uslova za odlaganje i deponovanje smeća, a takva je već godinama velika prijetnja hiljadama ljudi naseljenih u prigradskim naseljima Bijelo Polje i Vrapčići.

Podsjećanja radi, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići, koji žive uz deponiju, su 10. juna blokirali prvi put ulaz u deponiju i ta blokada je trajala jedanaest dana. Za to vrijeme grad i prigradska naselja su bukvalno bili zatrpani smećem. Blokada je okončana nakon pregovora sa Gradskom upravom, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, kada je dogovoreno da se formira posebna komisija predstavnika vlasti i građana, koja će raditi na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.