- Nedostaje nam svih negativnih krvnih grupa, pogotovo A negativne i B negativne, imamo nešto O negativne i AB negativne. Što se tiče rezus pozitivne krvi, imamo toliko da možemo izdržati dva dana bez stresa - kazala je Knežević za Fenu.

Kada bi imali negdje oko 70 ljudi dnevno da daruju krv, naglašava, "mi bismo bez problema radili, a svaki bolesnik bi onog trenutka kad se traži dobio sve ono što mu treba, iako se i ovako snalazimo na sve moguće načine da naši bolesnici dobiju sve što im je potrebno".

Kako je dodala, veliki problem su i trombociti, a ljetni je period i on uvijek donosi nedostatak davanja krvi. Nakon Covida, SKB je krenuo s "hladnim operacijama", a uz sve to, Transfuzijski centar mora imati spremnu krv i krvni pripravak i za hitne slučajeve.

- Veliki problem su trombociti, koji se traže kod određenih oboljenja, kao i operacija i hroničnih bolesnika. Da bismo napravili jednu terapijsku dozu za trombocite potrebno nam je četiri do šest ljudi. Nekako to premošćujemo radom na staničnom separatoru kada zovemo davaoce da dođu i ponude svoju ruku da daruju samo trombocite, a sve ostalo vratimo u cirkulaciju - ističe Knežević.

Nije se dogodilo, kako je kazala, pa čak ni u velikoj koronakrizi da je bolesnik ostao bez nekog krvnog pripravka.

- Mučimo se, tražimo krv, idemo po terenu, animiramo ljude, animiramo davaoce. Za vrijeme korone, evo godinu i po imali smo stalno probleme zato što su bili vanredni uvjeti, ali nekako se sad to normalizira i pokušavamo raditi na naš uobičajen način, organiziramo akcije i svaki dan u našem Transfuzijskom centru primamo davaoce koji dolaze i osiguravamo terapijske doze koje moramo osigurati, i koncentrate eritrocita i trombocita i svježe smrznutu plazmu i krioprecipitat, dakle, sve ono što nam se traži - ističe Knežević. 

Davalac krvi je početak liječenja jednog bolesnika kojeg treba liječiti s krvnim pripravcima, kaže voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar te poručuje kako je puno bolje biti darivalac nego primalac.

- Teško je biti bolesnik s onu stranu vrata bolnice i čekati da neko ko je zdrav pruži ruku za njega. Zato postanite davaocem krvi jer to je privilegija - poručila je Knežević.