open-navfaktor-logo
search
Molba Vladi HNK
Mostarski ugostitelji traže otvaranje kafića od 11. maja
Udruženje ugostitelja grada Mostara uputila je molbu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona da im dopusti rad najkasnije do ponedjeljka, 11. maja. 
07.05.2020. u 15:28
get url
text

- Primorani smo na ovaj način reagirati na vijest da ovo ministarstvo ne namjerava dopustiti rad ugostiteljskih objekata u Mostaru i cijelom HNK-u prije 28. maja, ne navodeći uvjerljive razloge za tu odluku koja je sve članove Udruženja i korisnike naših usluga bacila u dodatni očaj i beznađe. Bez prihoda smo, a hiljade konobara, kuhara i ostalog osoblja vezanog uz našu djelatnost nije u prilici zaraditi hljeb za sebe i članove svojih porodica - ističu iz Udruženja ugostitelja.

Od kantonalnih vlasti traži se da preispita svoju odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata te da im se dopusti rad od 11. maja, kako je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj ili u entitetu Republika Srpska. 

- Smeta nas činjenica da je Ministarstvo izdvojilo našu djelatnost u situaciji u kojoj je već danima pa i sedmicama vidljivo kako se ljudi okupljaju po javnim prostorima s papirnim i plastičnim šalicama kave kupljenim po kioscima, benzinskim pumpama ili čudnim šalterima, a koji su se preko noći pojavili samo za ovu priliku - navode mostarski ugostitelji.

Dodaju kako pozdravljaju omogućivanje rada nekim drugim obrtničkim i uslužnim djelatnostima, ali zahtijevaju da se ne zaboravi na ugostiteljsku djelatnost te da ju se ne diskriminira.

- Svi mi pripravni smo poštivati propisane mjere ponašanja i zaštite osoblja i gostiju u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u našem gradu,kantonu, zemlji i cijelom svijetu - stoji u priopćenju Udruge ugostitelja grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.