open-navfaktor-logo
search
Univerzitet "Džemal Bijedić"
Mostarski studenti se prisjetili Mehmeta Akifa i obilježili godišnjicu slavne bitke na Canakkaleu
Povodom sjećanja na Mehmeta Akifa Ersoya i slavnu pomorku bitku na Canakkaleu u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru upriličen je prigodan program mladih u kojem su se učesnici prisjetili velikog pjesnika i slavne bitke.
17.03.2021. u 14:03
get url
text

Turski konzul u Mostaru Yasar Ergun govoreći o Akifovom djelu, kazao je kako je Skupština Turske njegovu poeziju ustvari prihvatila kao himnu "Marš za nezavisnost", a dotakao se i njegove borbe za državu i turski narod.

Yasar Ergun

- Danas smo se okupili da obilježimo 100. godišnjicu prihvatanja naše državne himne i 106. godišnjicu pobjede na Canakkaleu, koja se desila 18. marta. Pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi zbog pandemije, nažalost, uskraćeni smo za priliku da program upriličimo u prisustvu većeg broja ljudi. Hvala uposlenicima i studentima Univerziteta 'Džemal Bijedić', koji su nam otvorili vrata čak i u ovim ograničenim uslovima i pružili priliku da zajedno obilježimo dva značajna historijska događaja. Zahvaljujem i profesoru Mehmet Emre Čeliku i direktoru Instituta 'Yunus Emre' Mostar Yunusu Dilberu i njegovim uposlenicima - rekao je konzul, te kazao i prigodne riječi o bitki, kao i o Mehmetu Akifu:

"On je svoju nagradu od pet stotina lira poklonio Fondaciji Darulmesai koja je osnovana s ciljem smanjenja siromaštva podučavanjem žena i njihove djece. Pjesnik je izjavio da je turska himna zapravo djelo turske nacije i da je nije uvrstio u zbirku svoje poezije."

Direktor "Yunus Emre" instituta u Mostaru Dilber rekao je da ta institucija i Turski konzulat svake godine obilježavaju godišnjicu velike bitke na Canakkaleu.

- Sjećamo se velikog pjesnika Mehmeta Akifa i 'Marša za nezavisnost' od prije stotinu godina. Ove godine 40 učenika iz 20 gradova predstavili su marš i na turskom, i na bosanskom jeziku. Danas smo čuli kako se sve to odrazilo i na književnost. Učenici su recitovali poeziju - rekao je Dilber.

Posebno je istakao zasluge vojnika sa ovih prostora, koji su učestvovali u bitci na Canakkaleu.

- Oko 15 hiljada Bošnjaka učestvovalo je u toj bitci, a većina su nažalost tada izgubili živote. Kada odete na mezarje vidjet ćete dosta imena Bošnjaka. U Bosni i Hercegovini ljudi znaju za Mehmeta Akifa, koji je dosta čitan i prevođen - dodao je Dilber.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Današnji program započeo je učenjem fatihe ili minutom šutnje za šehide stradale u bitki na Canakkaleu, a kasnije je prikazan i film koji govori o njoj. Profesor na odsijeku za turski jezik i književnost Mehmet Emre Celik i asistentica Adni Marić potom su održali predavanje na temu "Odraz pobjede na Galipolju na tursku književnost".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.