open-navfaktor-logo
search
Poruka sa hutbe
Mostarski muftija Salem ef. Dedović: Gruba je uvreda dovoditi u pitanje politički kapacitet Bošnjaka
Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u današnjoj hutbi održanoj u Baba Beširovoj džamiji na Balinovcu uputio je snažnu podršku Bošnjacima koji žive u tzv. Zapadnom dijelu Mostara.
01.01.2021. u 15:49
get url
text

Na početku hutbe muftija je prokomentirao posljedice pandemije virusa COVID-19 koje su se odrazile na sve segmente savremene civilizacije.

- Pandemija je otvorila pred našim očima i savješću brojna važna životna pitanja i lekcije. Sudbina svih ljudi na planeti je zajednička i nedjeljiva, jer živimo u tako uzajamno povezanom i umreženom svijetu, gdje ne može biti dobra, mira, sigurnosti i stabilnosti samo jednima, a da se drugima to oduzima, suspendira i uskraćuje. Ne postoje oni koji su privilegovaniji u odnosu na druge - kazao je muftija Dedović.

Prokomentirao je i aktuelnu migrantsku krizu u našoj zemlji i civilizacijskim standardima neprilične refleksije pojedinih političkih krugova nakon nedavno održanih izbora u Mostaru.

- Mostar je godinama opterećen jednom takvom isključivom politikom koja vidi samo sebe i svoje, stalno ponavljajući projekt stolnog grada. Nas to moralno vrijeđa jer znamo da je takav projekt osuđen i presuđen i da je upravo u realizaciji te zamisli došlo do etničkog čišćenja iz ovoga dijela Grada (zapadni dio grada Mostara op.a.) i uništavanja kompletnog muslimanskog sakralnog i kulturnog nasljeđa u njemu - istakao je muftija.

Stalno insistiranje na politici etničkog razdvajanja koje je evidentno, ne samo u Mostaru nego i u cijeloj Hercegovini, prema njegovoj ocjeni problematično je i s moralne i s civilizacijske strane.

- Grad može biti komotan svima, i jednima, i drugima i trećima. Gruba je uvreda dovoditi u pitanje politički kapacitet našeg naroda u gradskim izbornim područjima gdje nije većina. Želi li se time osporiti političko sudjelovanje u slobodnom demokratskom procesu. Da se time ozvaniči i ozakoni ono što je bio cilj ratne osvajačke politike. Jeste došlo do egzodusa stanovništva, ali usljed etničkog čišćenja, ali su ostala imanja, ostao je grunt, ostale su adrese, ostali su i opstali Bošnjaci da istrajavaju i bore se za svoje mjesto. To pravo je zagarantirano pravo po svim konvencijama i ustanovama koje se bave ljudskim pravima i slobodama. No, mi znamo dobro sudbinu tih konvencija na terenu, koliko je to sve krhko i fluidno, dok se predanošću i žrtvom ne izborimo za to - upozorio je Dedović.

Na kraju je pozvao vjernike da ne malaksaju i ne posustaju, da hrabre jedni druge, da budu oslonac jedni drugima, da jačaju međusobno povjerenje i da pokažu saosjećanje za potrebe sugrađana i komšija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.