open-navfaktor-logo
search
Opasnost
Mostarski domovi zdravlja: Neodvoženje smeća povećava rizik od zaraze
Domovi zdravlja Mostar i Stari grad pozvali su u petak mjerodavne institucije i udruge građana da hitno riješe problem deponije Uborak, koja je u blokadi od 22. februara zbog čega se danima gomila smeće na mostarskim ulicama.
06.03.2020. u 10:22
get url
text

Iz dva mostarska doma zdravlja upozoravaju na epidemiju gripe te veliki potencijalni rizik od koronavirusa te dodaju kako se rizik od oboljenja od zaraznih bolesti višestruko povećava uslijed velikih količina otpada koje se nalaze na ulicama.

U saopćenju se navodi da Mostaru ne prijeti samo ekološka nego i zdravstvena katastrofa u kojoj su ranjiva populacija starije osobe, djeca, hronični bolesnici, ali i svi ostali koji su izloženi opasnosti od virusa i zaraznih bolesti.

- Ukoliko dođe do eskalacije situacije, život u gradu odvijat će se vrlo otežano i mnogo toga će biti onemogućeno. Kako bismo smanjili ovaj rizik, još jednom apeliramo na sve institucije i udruge građana da ozbiljno shvate ovu situaciju i žurno pristupe rješavanju ovog problema - navodi se u saopćenju Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.