open-navfaktor-logo
search
Festival
"Mostarska liska": Na repertoaru sedam komedija iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i S. Makedonije
Od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije za ovogodišnje 20. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" selektovano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.
12.05.2023. u 15:36
get url
text

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 19. maja, premijernom izvedbom predstave "Psi(hopate)" autorice Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

Naredne večeri na rasporedu je predstava "Tri dana ili uspon i pad gospodina B." autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić-Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U nedjelju, 21. maja, na repertoaru je predstava "Djelidba" Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. U ponedjeljak publika će gledati predstavu "Zid" autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Utorak je rezervisan za izvedbu predstave "Ko je ovdje lud" autora D. R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Šeste večeri festivala publika će uživati u izvedbi predstave "Covid ljubav" po motivima teksta "Neobična pošiljka" Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, nastala u produkciji pozorišta "Prijedor".

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (četvrtak, 25. maja) na rasporedu je predstava "Terapija" autorski projekat po motivima teksta "Više od terapije" Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. maja, uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.