open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Mostarska firma o krompiru vraćenom sa hrvatske granice: Višak kadmija odnosi se samo na manju pošiljku
Firma Marinada d.o.o. Mostar oglasila se saopćenjem za javnost povodom informacija objavljenih u medijima da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošle sedmice vratila pošiljku bioorganskog krompira koji je sadržavao povećan udio kadmija te istakla kako su te informacije u najvećem dijelu nepotpune i netačne.
14.12.2022. u 14:29
get url
text

- Naime, najveći dio krompira koji je izvezen u Hrvatsku u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju, te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu. Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krompirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu - navode iz Marinade.

- Informacija o povišenom udjelu kadmija u krompiru odnosi se samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure, s obzirom na to da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niži nivo kadmija od dozvoljenog - navodi se u saopćenju.

FOTO: Marinada/Fena

Drugim riječima, kako ističu, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krompira debelo varira, te ni na koji način nisu mogli utjecati na njegovu postojanost, a ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražiti će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu u pogledu rješavanja tekućeg problema.

VEZANI TEKST - Inspekcija provjerava organski krompir porijeklom iz BiH koji je vraćen s granice Hrvatske

- Želimo javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, poručiti da razloga za brigu, a još manje za neutemeljene napade za našu firmu nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet. Ovom prilikom moramo naglasiti da ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje - poručili su iz Marinade.

Podsjećamo, ranije su iz Agencije za sigurnost hrane BiH objavili kako mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krompira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske te da je graničnim kontrolama u navedenoj pošiljci utvrđena prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.