open-navfaktor-logo
search
Grad na Neretvi
Mostarke na Dan žena poručile: Žena treba postati svjesna da je nositeljica promjena
Pod motom "Vratite nam pravo glasa" ovogodišnji marš žena Mostra kojim se na Međunarodni dan žena traži poštivanje svih prava svih žena, krenuo je s Trga Musala.
08.03.2020. u 12:50
get url
text

Okupio se veliki broj feministkinja, a oni koji nisu stigli na polazište, priključili su se povorci na putu. Marširalo se do Španskog trga gdje pročitan Proglas neformalne grupe žena i organizacija koje se bore protiv nevidljivosti žena u bh. društvu.

Pokazali su da se protive diskriminaciji žena, nasilju i nevidljivosti tražeći politička, socijalna i kulturna prava.

Književnica Enisa Bukvić ističe kako je u Mostaru posebno potrebno da žene postanu svjesne da treba da reaguju jer su izgubile prava koja su imale dosta ranije, u prethodnom sistemu, iako ni tada nisu imala sva dostojna prava.

-U Mostaru već godinama nemamo pravo glasa. To je nešto što je vrlo važno za život i svakodnevicu. Žena treba da postane svjesna da je nositeljica promjena i da treba da reaguje na sve oko sebe, da se mijenja i postane ravnopravna u svim sferama društva, od familije do politike, i samo tako može funkcionisati - kazala je Bukvić.

Mostarkama su se u borbi pridružile i žene iz ostatka Hercegovine. Memnuna Mahić iz Ljubuškog tvrdi da je u ruralnim sredinama ova problematika dosta izraženija, da čak nemaj ni mogućnost izaći javno, jer bi ih čudno gledali.

-Oni misle da mi ne trebamo pokazivati pravo glasa, već da trebamo biti domaćice, da sjedimo u kući, kuhamo, peremo i peglamo. Ovaj marš treba biti podrška svim ženama da se osnaže, da izađu i vrisnu, jer je "prekipjelo" preko svih granica.  Nisu žene obespravljene samo u svom domu, već općenito u cijelom društvu, od zapošljavanja do odnosa prema njima. Bilo bi lijepo da 8. mart nije samo jedan dan u godini, već da je svaki dan - naglašava Mahić.

Program se nastavlja odlaskom u Blagaj, te penjanjem na kulu hercega Stjepana Kosače i predstavljanje pozitivnog povijesnog lika žene – bosanske kraljice Katarine Kosače.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.