open-navfaktor-logo
search
Body building
Mostarka Elma Škaljić na krovu svijeta: Kada sam počinjala, ovaj sport bio je rezervisan za muškarce
Na svjetskom prvenstvu u body buildingu i fitnessu koji je održan u Sloveniji predstavnica Bosne i Hercegovine i body building kluba (BBK) "Mo klub" iz Mostara, 37-godišnja Elma Škaljić, osvojila je prvo mjesto u profesionalnoj konkurenciji.
28.09.2020. u 07:55
get url
text

Škaljić je na ovom prvenstvu u organizaciji međunarodne IBFF federacije bila najbolja među najboljima, a ovim zahtjevnim sportom se počela baviti uz supruga Elvedina, koji je bio dugogodišnji takmičar i osvajač brojnih nagrada i priznanja.

- Na takmičenjima sam prvi put učestvovala 2012. godine. Već na prvom državnom takmičenju osvojila sam zlatnu medalju u konkurenciji amatera. Nakon toga nizala su se brojna takmičenja u BiH, a potom i u regionu i širom Evrope. Prekretnica se na neki način desila 2016. godine kada sam osvojila treće mjesto kao amater na svjetskom takmičenju. Nakon toga osvajam Balkanski šampionat i dobijam profi kartu WFF. Uslijedila je i profesionalna karta u IBFF asocijaciji, čiji sam trenutno predsjednik za BiH – kaže na početku razgovora za Faktor Elma Škaljić.

{$galerijaFotografija}

Ova uspješna sportistkinja iz Mostara 2019. godine osvojila je prvo mjesto na SP u konkurenciji amatera, a potom je na istom takmičenju bila trećeplasirana među profesionalcima.

- To je bio prvi pehar sa jednog velikog profesionalnog takmičenja za BiH. Kada sam se počela baviti ovim sportom većina je to gledala kao da je rezervisano samo za muškarce, ali se to vremenom promijenilo. Ovaj izuzetno teški sport zahtijeva mnogo truda i ulaganja. Van sezone treniram pet puta sedmično najmanje po 90 minuta. Kada su takmičarske pripreme treniramo dva puta dnevno šest dana u sedmici. Nekada ubacujemo i treći trening. Za body building veoma je bitna ishrana. Zahtijeva visok unos proteina, ali i svaki gram se vaga. Masti, ugljikohidrati i sve ostalo. Sve su to brojke koje su jako bitne – nastavlja 37- godišnja sportistkinja.

Ističe da njena postignuća imaju dodatnu težinu jer je uspjeh u ovom sportu teško ostvariti kada dolazite iz BiH.

- Nažalost, u sportu, a i u body buildingu BiH nije zauzela mjesto koje zaslužuje. Da bih bila druga, moram biti barem duplo bolja od takmičarke iz neke velike zemlje. U žiriju nemamo naših ljudi. Kada sam osvojila četvrto, sigurno sam bila za drugo mjesto. Moramo puno više uložiti i dokazivati se u odnosu na konkurenciju. Moje prvo mjesto u Sloveniji je krvavo zarađeno – s ponosom govori Škaljić.

elma skaljic.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.