open-navfaktor-logo
search
Radost Božića
Mostarci uživaju u porodičnom okruženju
Porodica, prijatelji i susjedi okupljaju se danas uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači
25.12.2019. u 16:39
get url
text
Mostar Božić

Katolici danas slave najradosniji kršćanski praznik Božić. Vrijeme praznika, uvijek je dobra prilika za porodicu, prijatelje, unutrašnji smiraj te brigu o drugima. U takvim željama i ovaj Božić dočekuju Mostarci. Brojni običaji vežu se za ovaj dan, ali najznačajnije je provest vrijeme uz porodicu, smatra Dalibor Lovrić.

 -Bitno mi je da smo na okupu. Porodica, prijatelji i susjedi okupljaju se danas uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači. Sve je to nekako posebno na današnji dan, puno pozitivne energije i radosti- kazao je Lovrić.

U krugu najmilijih, u miru te veselju i Mario Perić dočekuje Božić.

- Posebno je svečano, dolazi porodica iz drugih krajeva i trpeza je raznovrsna i drugačija, za svakoga se nađe ponešto. Ugođaj je nekako drugačiji za vrijeme Božića- ističe Perić.

 Katu Marunović zatičemo dok se divi jaslicama postavljenim na Rondu. S obzirom na to da inače ne živi u gradu na Neretvi, a šira porodica joj je razasuta diljem svijeta, božićne dane odlučila je provesti s porodicom, jedinom sestrom, kako bi Božić dočekala u pravoj prazničkoj čaroliji.

-Nikada nisam za Božić bila u Mostaru, i mnogo je drugačije nego kod nas u Orebiću. Kod nas je to više intimno. Sinoć sam bila na ponoćki u Franjevačkoj crkvi, i bilo je lijepo, ali nekako mi je još nedovršena, nema one topline koju crkva daje - otkriva Kata svoje prve utiske o Božiću u Mostaru.

Planira posjetiti i Katedralu, kako bi imala kompletniji dojam. Tvrdi kako je najvažnije znati se pripremiti za Božić, što je njoj lično, a misli i većini, najteže.

- Svi mi dočekujemo Božić tako što kuhamo, čistimo i spremamo kuću, ali uvijek postoji pitanje, koliko smo se iznutra pripremili za Božić- ističe Kata suštinu. Nakon svečane mise, porodica Ivić tradicionalno odlazi na zajednički ručak.

-Porodično se okupimo uz raznovrsnu trpezu, razmijene se pokloni s najmilijima. Nastojalo se u duhu Božića, izmiriti s Bogom. Najvažnije je da je čovjek zahvalan Bogu za sve, i da se nada i raduje životu – tvrdi Josip Ivić.

Supruga Tea dodaje kako je važno da je čovjek pomiren sa sobom i da je sretan i zadovoljan onim što je postigao, te da je u miru s drugim ljudima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.