Srijeda, 12.08.2020.

Tužni ispraćaj

Mostarci se oprostili od mučki ubijene Lane Bijedić

Vjerski obred predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj

Više stotina građana Mostara na Gradskom groblju Sutina oprostilo se od svirepo ubijene 19-godišnjakinje Lane Bijedić.

Ispred groblja, gdje je porodica primala saučešće, čuli su se jecaji. Majka Nina, baka Nevenka, slomljene od bola i tuge, jedva su stajale na nogama.

Lanini prijatelji iz djetinjstva i iz Srednje građevinske škole također su došli da upute posljednji pozdrav drugarici.

Od Lane su se oprostili brojni ugledni Mostarci, brojni profesori Univerziteta "Džemal Bijedić", predstavnici Grada Mostara s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem na čelu.

Vjerski obred predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Paroh Krulj je kazao da je Lana cijeli svoj kratki vijek činila samo dobro.

- Ali, evo, svjedoci smo strašnog zločina i strašnog grijeha, onog praiskonskog na koji smo osuđeni kao ljudi ovdje u vremenu i u prostoru. Nema riječi, nema izražaja koji bi mogli reći i utješiti majku, baku, ali i sve nas - kazao je Krulj dodavši kako je prije dva dana dobio divan rad Laninih ruku djelo "monahinja kako stoji na molitvi", te kako je jedini put i utjeha - molitva.

Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, koju je Lana pohađala, oprostila se od Lane u ime učenika i školskog kolektiva. Prisjetila se prvog susreta s Lanom i njenom majkom i bakom, i odnosa koji je sve fascinirao, pun bliskosti i topline koji se rijetko viđa.

- Da li da govorimo o tvom neobičnom djetinjastom, iskrenom osmjehu, koji nas je fascinirao pri svakom ulasku u učionicu, ili da se osvrnemo na tvoju inteligenciju i pitanja koja su nadmašivala tvoj dob. Možda bismo trebali govoriti o tvojoj iskrenosti i neposrednosti i tvojoj jednostavnosti i pravednosti, a možda o tvojoj ljubavi prema životinjama, prirodi, nauci ili kvantnoj fizici. Oduševljavala nas je tvoja skromnost i samozatajnost - istaknula je Mesihović. Lana je, dodala je, uvijek bila spremna da pomogne drugima i da to pod svaku cijenu prešuti.

- Svi smo bili svjesni koliko si posebna i koga imamo kraj sebe. Voljeli smo te jer si i ti voljela nas. Nažalost, prerano smo te izgubili i sada ne znamo kako se suočiti sa činjenicom da te više nema - naglasila je Mesihović.

Sead Pašić, bivši rektor Univerziteta "Džemal Bijedić", ispred kolektiva u kojem radi Lanina majka podsjetio je kako će Lana ostati upamćena kao razdragana, pametna, lijepa i plemenita djevojka.

- Sve si nas dirnula svojom neposrednošću radi čega smo te svi doživljavali kao člana porodice. Kažu da nema nezamjenjivih, ali za nas ti to zaista jesi - poručio je Pašić.

Sahrana Lane Bijedić bit će obavljena sutra u Beogradu, prema želji majke.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh