open-navfaktor-logo
search
Sudbonosni maj
Mostarci obilježavaju godišnjicu početka hrvatske agresije na grad
Mostarci će u narednim danima obilježiti početak hrvatske agresije, odnosno presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, uz prisjećanja na žrtve iz 4. korpusa Armije RBiH u zgradi Vranica.
07.05.2021. u 13:35
get url
text

Obilježit će se i Dan logoraša, Dan zlatnih ljiljana, a 9. maja također cijela Evropa proslavlja Dan pobjede nad fašizmom.

Organizatori su Udruženje Zlatni ljiljani, UABNOR Mostar, Medžlis Islamske zajednice Mostar, te Udruženje logoraša, a kompletna manifestacija nazvana je "Vjerni slobodi – vjerni domovini". U sklopu manifestacije proučit će se Jasin za šehide, te izvesti počasni skok sa Starog mosta, uz prigodni program "Sjećanje na 9. maj 1993.".

- Jako važno je da po prvi put svi koji obilježavaju 9. maj zbog raznih historijskih razloga, organizuju zajedničku manifestaciju. Poruka je to o potrebi općeg jedinstva. Sjećamo se prošlosti iz 1945, ali i iz 1992. godine. Danas šaljemo poruke slobode, jednakosti, uz učenje koraka za budućnost. Događaja iz prošlosti se sjećamo, kako bi nadahnuti njima gradili budućnost u ovoj državi. Hoćemo da se sjećamo, ali nismo samo zagledani u prošlost. Ona je tek inspiracija - rekao je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a BiH.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Dino ef. Maksumić izrazio je nadu da će se iz Mostara ponovo odaslati lijepe poruke mira, kao i u svim prethodnim godinama. Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović ukazao je na važnost 9. maja za grad i Mostarce.

- Taj datum obilježavamo i kao Dan logoraša. Ono što smo prošli opomena je da budemo oprezni kako nam se mučenja kroz koja smo prošli nikada ne bi ponovila. Ovaj datum nas treba spajati. Mnogo je žrtava, nisu to samo logoraši. I neka to bude ulog za budućnost. Sa ovog mjesta posebno priznanje Udruženju Zlatni ljiljani, koji su inicijatori manifestacije - dodao je Hajdarović.

Predsjednik Udruženja Zlatni ljiljani Suad Muharemović ponovio je da je mjesec maj "sudbonosan za Mostar".

- Maja 1991. imali smo prve pokrete bivše JNA u Mostaru kada su tenkovi zaustavljeni u Pologu. Također u maju 1992. JNA je napala Mostar i protjerala stanovništvo sa lijeve obale, dok smo maja 1993. imali početak brutalne agresije HVO-a i HV-a na Mostar. Bilo je to razaranje jednog grada kakvo dotad nije viđeno. Imali smo u maju i one snimke iz Vranice na kojima su vojnici Armije RBiH koji su kasnije ubijeni, a u maju je i kompletna Hercegovina postala veliki koncentracioni logor. Mi smo ponosni na činjenicu da je Armija RBiH u Evropi jedina priznata kao antifašistička vojska, a najbolja potvrda je armijska parada u Parizu 1995. godine na kojoj je zastavu Armije RBiH nosio komandant Semir Drljević – Lovac - podsjetio je Muharemović.

Centralni događaj u sklopu manifestacije planiran je za nedjelju u 12 sati u Centru za kulturu Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.