open-navfaktor-logo
search
Predivno mjesto
Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije
Nastavni centar za praktičnu nastavu iz biologije i ekologije otvoren je na privatnom zemljištu Mostarca Olivera Arapovića u naselju Buna-Zaton, gdje je i sjedište ekološke udruge "Majski cvijet" koju je osnovao 2005. godine
29.05.2019. u 14:50
get url
text

Studenti Nastavničkog fakulteta iz biologije i ekologije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru danas su dobili Nastavni centar za izvođenje praktične nastave i mogućnost proučavanja flore i faune na području Bune, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nastavni centar za praktičnu nastavu iz biologije i ekologije otvoren je na privatnom zemljištu Mostarca Olivera Arapovića u naselju Buna-Zaton, gdje je i sjedište ekološke udruge "Majski cvijet",  koju je osnovao 2005. godine. On godinama okuplja ekologe i radi na brojnim projektima za očuvanje ekologije na području Hercegovine, pa je tako došlo i do suradnje s Univerzitetom "Džemal Bijedić", kojem je odlučio ustupiti svoje zemljište za korištenje praktične nastave. 

Po njegovim riječima, profesori mostarskog Univerziteta su radeći ekspertize ustanovili da bi njegovo imanje bilo izuzetno za izvođenje praktične nastave, što je on objeručke prihvatio. 

-Uradili smo ovaj projekt s HNK, da napravimo infrastrukturu za početak nastave - kazao je vlasnik imanja i predsjednik udruge "Majski cvijet" Oliver Arapović zadovoljan što njegovom imanje postaje mjesto mladih ekologa i biologa. 

-Profesori, stručnjaci će voditi praktičnu nastavu, pratit će rijeku Neretvu i unapređivati njezin okoliš - kazao je Arapović. 

Šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu prof. Sanel Riđanović istaknuo je kako je veoma značajno to što su dobili područje netaknute prirode za praktičnu nastavu i terenski rad sa studentima biologije i ekologije.  

-Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu da uzimaju uzorke i mogu da se edukuju u praktičnom smislu. Stoga je ovo veoma značajan dio u njihovom studiranju - kazao je Riđanović. 

{$galerijaFotografija}

Istaknuo je kako se u neposrednoj blizini nalaze bunski kanali i bogata flora i fauna. 

-Ovdje je faktički netaknuta priroda i mi pokušavamo također na neki način da ukažemo na sve probleme koji se javljaju i koji će se eventualno javiti na ovom području, a da naši studenti edukuju druge na ovaj način - kazao je Riđanović.

Studentica druge godine konzervacijske biologije i ekologije Univerziteta "Džemal Bijedić" Anida Zlomužica kaže kako je ovo izuzetno mjesto za upoznavanje flore i faune i stjecanje iskustva za bolje rezultate u učionicama. 

-Ovo je zaista predivno mjesto. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, steći nova iskustva, koja je moguće steći samo u prirodi. Radujem se praktičnom dijelu nastave - kazala je Anida.

Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu - 29. 5. 2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.