open-navfaktor-logo
search
Wengerov pomoćnik
Mostarac koji se proslavio u Arsenalu, preuzeo Akademiju Hajduka
Boro Primorac fudbalsku karijeru počeo je u Veležu, odakle je prešao u splitski klub 
16.08.2019. u 10:45
get url
text

Boro Primorac, nekadašnji fudbaler Veleža i Hajduka, koji je najveći dio trenerske karijere proveo u engleskom Premiershipu, preuzeo je Akademiju NK Hajduk "Luka Kaliterna".

Ovu vijest potvrdio je splitsku klub na svojoj zvaničnoj stranici.

- Gospodin Primorac fudbalsku karijeru je počeo u mostarskom Veležu u kojem je ostavio zapažen trag i upisao 133 nastupa. Godine 1978. iz Veleža je prešao u Hajduk, s kojim je u sezoni 1978/1979, pod vodstvom trenera Tomislava Ivića, osvojio prvenstvo Jugoslavije. Upisao je ukupno 283 nastupa za Bile postigavši 53 gola - piše NK Hajduk.

Iz Hajduka je 1983. godine preselio u LOSC Lille (107 nastupa), a igračku karijeru zaključio je u Cannesu (111). Bio je i reprezentativac Jugoslavije za koju je igrao 14 puta.

- Primorac je upravo u Cannesu počeo trenersku karijeru. Vodio je potom i francuski Valenciennes. Bio je nakon niza francuskih godina i u japanskoj ekipi Nagoya Grampus, a tu počinje i njegova dugogodišnja uspješna saradnja s legendarnim Arsene Wengerom. Od 1997. do prošle godine, tokom gotovo 1.200 utakmica i na hiljade i hiljade treninga, bio je Wengerov pomoćnik u Arsenalu.

S Emiratesa se Primorac sada vraća na Poljud, stadion na kojemu je upravo on ušao u historiju kao strijelac prvog zgoditka nakon otvaranja 1979. godine. Bio je to dvoboj odigran 19. septembra, a rival Hajduku bio je Trabzonspor - piše Hajduk.

Novi voditelj Akademije NK Hajduk "Luka Kaliterna" formalno će od ponedjeljka 19. augusta stupiti na svoju novu dužnost.

- Velika mi je čast biti tu, jer Hajduk je uvijek dio moga srca. Znam da je to veliki klub, za mene, najveći u Hrvatskoj i znam da je ovo velika obaveza. No, mislim da možemo navijače učiniti sretnim, samo treba raditi. Kada su me zvali odmah sam bio spreman pomoći klubu i učinit ću sve što mogu da imamo više igrača u hrvatskoj reprezentaciji, da radimo profesionalno - kazao je Primorac za klupsku internet stranicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.