open-navfaktor-logo
search
Istraga
Mostarac kojeg je SIPA uhapsila na Izačiću predat Tužilaštvu BiH
U predmetu su Tužilaštvo BiH i SIPA ostvarili značajnu međunarodnu suradnju sa partnerskim institucijama SR Njemačke
26.10.2018. u 10:54
get url
text

Pripadnici SIPA-e predali su postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju osumnjičenog koji je na osnovu raspisane potrage, uhapšen jučer na graničnom prijelazu Izačić.

Radi se o osumnjičenom sa područja Mostara, a tereti se da je počinio krivično djelo pranja novca sa međunarodnim elementom.

Istragom su obuhvaćene dvije fizičke i jedna pravna osoba, saopćeno je iz Tužilaštva.

U ovom predmetu, ostvarena je značajna međunarodna suradnja, a Tužilaštvo BiH i SIPA postupali su u koordinaciji sa partnerskim agencijama za provođenje zakona iz SR Njemačke, R Srbije i R Hrvatske tijekom provođenja višemjesečne istrage u ovom predmetu -navodi se u saopćenju.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su na prevaran i nezakonit način, realizirali uplate sredstava od preduzeća iz SR Njemačke koje ima svoje poslovnice i na području Češke Republike, na račune kojima osumnjičeni raspolažu u BiH, te na taj način u šest uplata zaprimili iznos od oko 373. 000 eura ( približno 728. 000 KM).

Za navedeni iznos su oštetili preduzeće iz SR Njemačke i za sebe ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela pranja novca. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navode iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.