open-navfaktor-logo
search
Vrijedni eksponati
Mostar uskoro dobija muzej tehničkih stvari i oldtimera
Oldtimer klub Mostar nosilac je projekta izgradnje muzeja tehničke kulture, odnosno muzeja starih automobila, motocikala, bicikala i svega što se odnosi na saobraćaj.
10.02.2022. u 10:38
get url
text

Želja im je, kažu, mladima približiti kako su drumovi izgledali u dalekoj prošlosti, te na jednom mjestu postaviti vrijedne eksponate kojim klub odavno raspolaže.

Nažalost, osim Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, niko prema riječima predsjednika kluba Zdravka Vidovića, nije prepoznao ideju i sve ono što bi njena realizacija donijela Gradu Mostaru.

- Tu će se naći brojni automobili, motocikli i bicikli od kojih neki stari i po stotinu godina. Također, prikupljamo i različite vrste starih mašina. Trudimo se, pokušavamo, međutim nemamo podršku skoro nikoga iz struktura vlasti. Javljaju se samo prijatelji i to nam je podstrek za dalji rad. Nama bi i jedna daska koju nam neko donira značila - kaže Vidović.

Oldtimer klub Mostar je partner UNESCO-a i član svjetske krovne oldtimer organizacije FIVA.

- Mostar predstavljamo u UNESCO-u, radimo veliku promociju, međutim lokalna vlast nas ne prepoznaje. Putujemo svijetom, promotori smo, svuda nosimo grb Mostara, ali se to nažalost zanemaruje. Bojim se da smo gurnuti u stranu i da nismo zanimljivi jer nismo klub koji ima nacionalni prefiks. Mi smo samo mostarski, odnosno svih Mostaraca - dodaje Vidović.

Za završetak projekta potrebno je oko 200.000 KM.

- Nedostaje novca. Gradimo koliko možemo. Nama je svaka marka koju dobijemo velika. Što se tiče eksponata – njih imamo. Tu je već više od 40 eksponata, a pristižu i novi. Nedavno smo dobili zanimljiv motocikl - navodi Vidović.

Završetak prve faze projekta planiran je u maju ove godine. Upravo u tom mjesecu tradicionalno se u Mostaru održava revija oldtimera.

- Revija će se ove godine održati 29. maja. Doći će vlasnici s automobilima iz 16 zemalja svijeta. Do tada ćemo nastojati okončati prvu fazu radova na muzeju - najavljuje Vidović.

Devastirani objekat u kojem će u budućnosti biti muzej, Klub je dobio od Civilne zaštite HNK. Površina objekta je 700 kvadratnih metara, uz još hiljadu kvadrata dvorišta. Prilikom obnove pomažu i građani koji doniraju stare stvari, vrata, prozore....

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.