open-navfaktor-logo
search
Male plaće
Mostar: Uposlenici Hrvatske pošte održali jednosatni štrajk
Radnika ima premalo, jedan ode na bolovanje, bude haos, tvrde iz Sindikata
11.09.2019. u 10:51
get url
text

Male plaće glavni su razlog zbog kojeg su danas uposlenici Hrvatske pošte Mostar održali jednosatni štrajk upozorenja ispred zgrade glavne pošte.

- Uprava je jučer objavila da je naša plaća oko 1.100 KM, a evo moje platne liste za 2018. godinu sa svojih 26 godina radnog staža, za cijelu godinu naplatio sam 10.374 marke - kazao je predsjednik Sindikata Tomislav Erić.

Žale se na sve veći pritisak na radnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima još je jedan od razloga.

-Kada smo se požalili direktoru da radimo na više mjesta, on je kao ostao začuđen, kao da ne zna o tome ništa, i tražio da konkretiziramo. Sad ćemo konkretizirati, jer jučer cijeli dan ide pritisak na naše članove da se ne ulazi u štrajk. Direktor zna od koga to dolazi. Pola nas fali zbog toga. Ljudi se boje - naglasio je.

Uz njih su danas i kolege u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

-Mi smo učinili sve da posao ne trpi. Sve će se uraditi, kolege su s torbama, svi su drugi na svojim mjestima. Apelovao sam na kolege iz srednje Bosne da ne štrajkaju jer ih nema dovoljno - naglasio je.

Spočitava im se i da su nereprezentativni, što sindikalisti demantuju rješenjem nadležnog ministarstva te kažu da je njihovo ograničenje samo u pregovorima oko novog kolektivnog ugovora. Požalili su se i na uvjete rada, dotrajale uniforme te brojne druge probleme koji ih tište.

-Radnika ima premalo, jedan ode na bolovanje, bude haos. Sve to nama uprava spočitava, a problem je slaba organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka radnika - dodaje Erić.

U Centru za preradu pošiljaka dvadeset godina isti je broj radnika, a zbog uvođenja brze pošte višestruko je povećan obim posla.

-Odem na godišnji i odmah me zovu na posao. Šta je to, čisti mobing - tvrdi Miroslav Raspudić.

Naglašava da uprava prima nove radnike, dok u svim drugim sektorima nedostaje radne snage. Sindikati nisu htjeli govoriti koji bi to novi koraci mogli biti, no vjerovatno je u pitanju generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.