open-navfaktor-logo
search
Upis u ponedjeljak
Mostar: Svaki učenik koji upiše ovu školu dobija 200 KM mjesečno
Prema riječima direktorice Srednje građevinske škole iz Mostara Sanele Mesihović, za ovaj korak su se odlučili zato što je cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar
18.06.2019. u 17:59
get url
text

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema našeg društva, a hiperprodukcija određenih kadrova iz godine u godinu pogoršava situaciju. U takvom ambijentu neophodno je dobro razmisliti o odabiru budućeg zanimanja. Stoga se opravdano iz vladinog i nevladinog sektora apeluje na učenike i njihove roditelje da obrate pažnju na deficitarna zanimanja, odnosno zanate, jer će se jedino upisom tih zanimanja poboljšati stanje na tržištu rada.Stručnjaci su saglasni da je neophodna racionalnija upisna politika u srednje škole.

Stoga ovogodišnjim završenim osnovcima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prilikom upisa u predstojeću školsku 2019/2020. godinu će biti ponuđene stipendije ako se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja.

Prema potrebama privrede, u JU Srednjoj građevinskoj školi u Mostaru uvedena su tri zanimanja trećeg stepena složenosti i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. Građevinska škola iz Mostara uz podršku građevinskih kompanija od septembra ove godine nudi stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja.

Prema riječima direktorice Srednje građevinske škole iz Mostara Sanele Mesihović, za ovaj korak su se odlučili zato što je cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar.

Građevinska industrija cvjeta, napominje, međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage.

- Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata. Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede - kazala je Mesihović.

Mesihović: Cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sistem obrazovanja koji je aktuelan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sistem podrazumijeva manji broj časova teorije, te veći broj časova praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u preduzećima.

Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zagarantovano radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja.

Stoga Mostar, ističe Mesihović, zajedno s Goraždom, Prijedorom i Bosanskom Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definisati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja. JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.

Podsjetimo, upisi u srednje škole u HNK počinju 24. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.