open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Mostar: Sutra novo mirno okupljanje na Uborku
Organizujemo mirno okupljanje građana kako bismo još jednom ukazali na probleme, i pokazali da smo tu, da nismo i nećemo odustati, rekao je Hodžić
03.09.2019. u 15:43
get url
text

Stanovništvo na sjeveru Mostara, ugroženo fekalijama i nesnošljivim smradom sa deponije Uborak, planira sutra novi mirni protest ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku, kako bi ponovno skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem te deponije s trenutne lokacije.

Mirno okupljanje građana prema riječima mještanina Nijaza Hodžića u ime Inicijative "Jer me se tiče" najavljeno je u 18 sati. Kontinuirano su, dodaje Hodžić, ukazivali na propuste, isključivo argumentima i dokazima, ne želeći da ulaze u bilo kakvu politizaciju.

Nakon javne izjave ministrice okoliša i turizma FBiH da će oduzeti okolinsku dozvolu deponiji na lokalitetu Uborak, ako se ispostavi tačnim da su na istu odlagani animalni i medicinski otpad, javno su prezentovali foto i video materijale, dokumentaciju, kao i druge dokaze i argumente da je odlagan na deponiju. S obzirom na to da okolinska dozvola ističe polovinom septembra, pitaju se hoće li se nadležne institucije i osobe pridržavati potpisanog dogovora, zakonskih propisa i javnih obećanja.

-Organizujemo mirno okupljanje građana kako bismo još jednom ukazali na probleme, i pokazali da smo tu, da nismo i nećemo odustati. Nadamo se kako će nas biti što više. Došli smo i do novih informacija, koje planiramo sutra podijeliti sa građanima - naglasio je Hodžić ne želeći precizirati o čemu je riječ.

Mirno okupljanje nedavno je održano nakon što Parlament FBiH nije usvojio zaključak kojim bi se obavezala Vlada FBiH na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru i plan sanacije za Uborak, stare i nove deponije. Jedan od razloga okupljanja bio je i što vlasti ne poštuju dogovor postignut prije nešto više od mjesec, kada su mještani deblokirali ulaz u deponiju i kada je počeo nesmetan odvoz smeća s pretrpanih gradskih ulica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.