open-navfaktor-logo
search
Izložba
Mostar se sjeća Džemala Bijedića
Muzej Hercegovine Mostar i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu, djelu Džemala Bijedića
17.01.2020. u 14:31
get url
text
get url
text

Muzej Hercegovine organizirao je danas izložbu pod nazivom "Sjećanje na  Džemala Bijedića 1977-2020", autorice Indire Gaštan Bešo, povodom 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića. Izložba, koja je postavljena u spomen kući Džemala Bijedića, obuhvata dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke "Džemal Bijedić" koju sačinjava Hemeroteka, telegrami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji tako i u svijetu.

Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno političkog života Jugoslavije, i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH prispjelo je preko 10 hiljada telegrama sa izrazima saučešća, od kojih su izložbom prikazani neki (telegram iz SAD predsjednika Džeralda Forda, telegram od kaljica Margaret iz Danske, Velike Britanije kraljice Elizabete, Njemačke, Turske, Kine, itd. )

- Fotografije su od velikog značaja. Izložbu čini 18 panoa. Tu su fotografije Tita i Jovanke Broz dok odaju počast porodici Bijedić.Sve to čini zbirku Muzeja Hercegovine, odnosno zbirku Džemala Bijedića-kazala je autorica Gaštan – Bešo.

{$galerijaFotografija}

Muzej Hercegovine Mostar i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu, djelu Džemala Bijedića. Postavka o životu Džemala Bijedića stalno je izložena u Muzeju Hercegovine.

-Bijedić je značajan za historiju Mostara i Bosne i Hercegovine. Značajan je i za region, jer je jasno, u bivšem sistemu država bila mnogo veća - naglasio je kustos historičar Edin Mulović, govoreći o ulozi Muzeja u misiji vraćanja sjećanja na značajnu historijsku ličnost. Naglasio je kako su i prethodnih godinama imali smo različite aktivnosti koje su se odnosile na Džemala Bijedića.

-Svake godine imamo nešto što podsjeća na život i djelo Džemala Bijedića. Značajne historijske figure - istaknuo je Mulović.

Džemal Bijedić je bio istaknuti jugoslavenski i bosansko-hercegovački političar, poginuo je u avionskoj nesreći, 18. januara 1977. godine. Govorilo se kako bi on mogao biti jedan od nasljednika Josipa Broza na čelu SFRJ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.