open-navfaktor-logo
search
Humana akcija
Mostar Run Weekend: Kupite kilometre i pomozite djeci koja boluju od Downovog sindroma
Četvrtu godinu za redom u Mostaru će se od 20. do 22. marta održati Mostar Run Weekend a centrali događaj manifestacije je Mostarski polumaraton koji svake godine u grad na Neretvi privuče nekoliko stotina polumaratonaca iz zemalja regije.
25.02.2020. u 14:18
get url
text
Pres polumaraton u Mostaru

 Mostarski polumaraton kojeg organizuje Udruženje Kinezis iz godine u godinu osim promocije zdravlja i sporta te društvene empatije postaje  festival  druženja i pozitivne energije.

- Već imamo prijavljene takmičare iz 29 zemalja svijeta. Polumaraton povezuje kulturu, sport, rekreaciju a staza ide preko sedam gradskih mostova, povezujući obje strane grada.Ove godine očekujemo oko 1500 učesnika i očekujemo da oborimo rekord od prošle godine koji je bio 1200 učesnika- kazao je Franjo Lovrić na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici.

Važan segment cijele organizacije je i humanitarna utrka u kojoj svake godine učestvuje sve više naših sugrađana. Ove godine utrka će se odvijati na prvi dan proljeća koji je Međunarodni dan osoba s Dawnovim sindromom i cjelokupan prihod od humanitarne utrke ide mostarskom Udruženju koja okuplja djecu s Down sindromom.

Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar  je istaknuo kako humanitarnom utrkom žele poslati poruku lokalnoj zajednici i šire, „da ne postoje drugi i drugačiji, nego da smo svi jednaki u različitostima“. Pozvao je sve zainteresovane da se pridruže ovaj humanitarnoj utrci.

Darko Lončar, ultramaratonac i predsjednik Udruženja "Dečki u plavom", još jednom je u humanoj misiji. Ovaj ultramaratonac će 20. marta trčati od Sarajeva do Mostara 125 kilometara, a sav novac od prodanih kilometara ide Udruženju za Down sindrom iz Mostara kako bi osigurali sredstva za svoj rad.

- Cijena jednog kilometra će biti 100 KM, naravno mogu se kupovati metri, centimetri ...Ova priča ima za cilj da osigura kontinuitet terapija djeci koje pruža naša Udruga- istaknuo je Ledić.

Osim polumaratona i humanitarne utrke građana, planirana je i dječija utrka na dužini od 1 kilometra. Cilj je djecu potaknuti na tjelesnu aktivnost.

Trčati u Mostaru, gradu svjetlosti kako je nekad rekao nobelovac Ivo Andrić, pretrčati 7 mostova na rijeci Neretvi, uživati u pogledu na Stari most, obići znamenitosti te posjetiti neki od mnogobrojnih vinograda, zasigurno će zauvijek ostati u sjećanju kao nešto posebno.

Blizina Blagaja, Počitelja, Parka prirode Hutovo blato, nekropole sa stećcima (Radimlja, Boljuni), špilje Vjetrenica, Kravica, Međugorja, Konjica, Jablanice, Parka prirode Blidinje  dodatni su motiv dolaska u Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.