open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Mostar priprema još jedan izolatorij
Na redovnom sastanku Kriznog štaba CZ Grada Mostara potvrđeno je da u Mostaru trenutno 65 osoba pozitivnih na koronavirus, a u Covid- bolnici ih je pet hospitalizirano. 
22.04.2020. u 18:37
get url
text

Niko od njih nije na respiratoru. Do danas je izdato 1026 rješenja za osobe koje su stavljene pod zdravstveni nadzor.

- Dobre vijesti su da imamo sve više testiranih, te da se prosjek pozitivnih osoba na COVID- 19 konstantno smanjuje i dobar je pokazatelj smirivanja situacije na našem području, no to svakako još uvijek nije razlog za opuštanje, ali je pokazatelj odgovornog postupanja i provođenja zadaTih mjera - poručeno je nakon sjednice.

Odlučeno je da se izvrši priprema još jednog izolatorija, koji bi se, u slučaju pogoršanja situacije, odmah mogao aktivirati.

- Naglašavamo da u već postojećem izolatoriju grada Mostara, koji je opremljen u skladu sa svim zdravstvenim standardima u zgradi Policijske akademije u Rodoču, imamo smještajni kapacitet od 50 kreveta, a trenutno se u tom objektu nalazi devet osoba, o kojima zdravstvenu brigu vode ljekari Doma zdravlja Mostar, dok se dostava prehrane odvija preko Crvenog križa grada Mostara - kazali su iz Štaba.

Donesena je Odluka o izdvajanju finansijskih sredstava za punjenje vodom Javnih čatrnja i pojila. Razlozi za donošenje navedene odluke je, navode, suša koja je veoma rano započela na području grada Mostara tako da su visinski dijelovi grada Mostara ostali bez pitke vode i vode za napajanje stoke.

Plan dezinfekcije ulica i javnih površina nastavlja se obavljati prema već objavljenom planu.

Istaknuto je kako sve gradske službe koje su na raspolaganju građanima i koje direktno učestvuju u borbi s koronavirusom nesmetano obavljaju svoje dužnosti, i da je situacija pod kontrolom i nema većih poteškoća u odvijanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.