open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Mostar prestaje biti "grad slučaj": Ovo je SDA-ov i HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će u utorak, 7. jula, po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na održavanje Lokalnih izbora u Mostaru.
27.06.2020. u 07:54
get url
text
Parlament BiH

Prijedlog ovog zakonskog rješenja su u proceduru uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, nakon što su ove dvije stranke 17. juna u Mostaru potpisale sporazum i tako napravile veliki korak ka konačnom održavanju Lokalnih izbora u Mostaru, nakon punih 12 godina.

VEZANI TEKST - Otkrivamo sadržaj sporazuma koje su potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, novi Izborni zakon za šest mjeseci

Ovim prijedlogom Izbornog zakona BiH se, između ostalog, mijenja njegov član 19.2, prema kojem bi se ubuduće u Gradsko vijeće Mostara trebalo birati 35 vijećnika iz gradske izborne jedinice i izbornih jedinica gradskog područja.

Izmjenama je propisano da se iz gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika, te da će u Gradskom vijeću biti zastupljeno po najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda Ostalih. Ostala 22 vijećnika birat će se iz izbornih jedinica gradskog područja, a njih sedam će biti birano iz izborne jedinice "Jugozapad", a pet iz "Starog grada". Četiri vijećnika će se birati iz izborne jedinice "Zapad", a po dva iz izbornih jedinica "Sjever", "Jugoistok" i "Jug".

Utvrđeno je da nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 15 vijećnika u Gradskom vijeću. Ukoliko ukupna dodjela mandata ne omogućava minimalnu zastupljenost bilo kojeg od konstitutivnih naroda ili Ostalih, jedan ili više posljednjih mandata koji se dodjeljuju iz gradske izborne jedinice potreban za ispunjavanje kvota bilo kojeg konstitutivnog naroda, odnosno iz reda Ostalih, bit će dodijeljen jednom ili više kandidata iz odgovarajućeg konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih koji su dobili najveći broj glasova sa liste političke stranke ili liste nezavisnih kandidata.

{$galerijaFotografija}

Ukoliko dobije podršku Zastupničkog doma, ovaj prijedlog će trebati i podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U slučaju dobijanja "zelenog svjetla" Državnog parlamenta, te nakon održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, Gradsko vijeće bi trebalo razmatrati i prijedlog novog Statuta Grada Mostara, čiji su sadržaj također usaglasile ove dvije stranke. Za usvajanje tih izmjena bit će potrebna dvotrećinska podrška Gradskog vijeća.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.