open-navfaktor-logo
search
Preseljenje sa Uborka
Mostar: Predloženo šest potencijalnih lokacija nove deponije
Šest prijedloga potencijalnih lokacija za novu deponiju komunalnog otpada na području Grada Mostara predstavljeno je na današnjem sastanku, koji se održao u Gradskoj vijećnici.
03.02.2020. u 11:53
get url
text

Kako nam je potvrdio Nijaz Hodžić, jedan od članova građanske inicijative "Jer nas se tiče" i jedan od aktera sastanka, prijedlozi stručnog tima, u kojem su predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, upućeni su prema gradonačelniku. O kojim lokacijama je riječ, Hodžić nije htio govoriti.

- Svih šest prijedloga, koja je predložio urbanistički zavod Grada Mostara, su na području Mostara. Treba voditi računa da jedna deponija ne može biti u krugu 13 kilometara od aerodroma, jer evropski standardi tako nalažu - istaknuo je Hodžić.

Čak i ako se odmah krene raditi na rješavanju ovog gorućeg problema u Mostaru, trebat će vremena.

-Ima tu sada puno posla. To sve treba da ide na viši nivo, prema Kantonu, ali ako budu htjeli raditi može ići brzo, ako ne... - veli Hodžić.

A za to vrijeme mještani će nastaviti s cjelodnevnim dežurama pred "Uborkom" i sedmičnim protestima, s obzirom na to da se priča u vezi s novom lokacijom može otegnuti na nekoliko godina.

-Sigurno ćemo ponovo blokirati deponiju u ovoj sedmici na jedan cijeli dan. Mi moramo imati sastanak sa gradonačelnikom, resornom ministricom i predstavnicima Kantona na kojem ćemo dogovoriti dinamiku rada, odnosno rokove do kada se šta mora uraditi, i sve to dobiti crno na bijelo. Nas to može navesti na povlačenje, a sve dok za to ne dobijemo čvrste garancije, mi ovdje ostajemo - poručio je Hodžić.

Dodaje kako nemaju izbora, jer ova deponija može poslužiti još dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.