open-navfaktor-logo
search
Spektakl
Mostar: Počeli skokovi sa Starog mosta za svjetsku titulu
Spektakularni skokovi u Mostaru su šesta i pretposljednja stanica sezone 2019. godine
24.08.2019. u 13:53
get url
text

Veliko finale Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu u Mostaru počelo je nešto iza 13 sati, na kojem će petu godinu uzastopno snage odmjeriti najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu.

Nakon jučer održanih kvalifikacija, danas se na putu do svjetske slave za pobjednika skokova sa Starog mosta natječe 14 muškaraca i 10 žena svjetskog glasa u ekstremnim skokovima.

Elitni svjetski skakači pod budnim okom međunarodnih sudaca danas sa Starog mosta u Mostaru izvode vratolomne akrobacije s visine od 27 metara u konkurenciji muškaraca i s 21 metra visine u konkurenciji žena.

Spektakularni skokovi u Neretvu s UNESCO-ovog spomenika u Mostaru su šesta i pretposljednja stanica sezone 2019. godine, tako da bi u gradu na Neretvi vrlo lako mogle pasti i odluke o titulama Red Bull Cliff Divinga, zbog čega je ovaj događaja u središtu svjetske javnosti.

{$galerijaFotografija}

Iako će natjecanje bez sumnje do smog kraja biti neizvjesno sasvim je sigurno da tisuće okupljanih gledatelja iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, regije pa i svijeta očekuje uzbudljivo takmičenje, tj. uživanje u atraktivnim skokovima koji ostavljaju bez daha izazivajući oduševljenje i nevjericu. 

Nakon jučer održane prve dvije serije takmičarskih skokova vodeće pozicije zauzimaju Australka Rhiannan Iffland u ženskoj i Meksikanac Jonathan Paredes u konkurenciji muškaraca.

Jučerašnjim skokom Iffland je opravdala epitet favorita i najavila da bi konačno mogla do pobjede na Starom mostu. To je jedno od rijetkih postignuća koja nedostaju trostrukoj šampionki i najuspješnijoj takmičarki u historiji prvenstva. Drugo i treće mjesto trenutno zauzimaju Genevieve Bradley (SAD) i Jessica Macaulay (UK). 

U muškoj konkurenciji na vodećoj poziciji je Meksikanac Jonathan Paredes koji se nada reprizi takmičenja 2015. kada je na Starom mostu upisao svoju prvu pobjedu. U stopu ga slijedi Rumun Constantin Popovici, na kojem višemjesečna pauza zbog povrede nije ostavila traga, te je pokazao da njegovi sjajni rezultati s početka sezone nisu slučajni. Treći je Andy Jones (SAD), dok je glavni favorit Gary Hunt (UK) trenutno na nezavidnoj desetoj poziciji. 

20190824_2_37886351_47016992.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.