open-navfaktor-logo
search
Uz poštivanje mjera
Mostar: Peti Strip vikend okupio autore iz BiH
Udruženje ljubitelja stripa "Mostrip" peti put organizator je manifestacije Strip vikend, koja je započela danas u Domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.
03.10.2020. u 14:00
get url
text

Strip vikend ovog puta održava se uz pridržavanje propisanih mjera prevencije širenja koronavirusa. Ove godine u grad na Neretvi stiglo je devet umjetnika – svi iz Bosne i Hercegovine, i to: Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza, Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić.

Predsjednik "Mostripa" Dubravko Šimić istakao je kako je bilo teško sve pripremiti s obzirom na mjere i restrikcije koje su na snazi, kao i da je u početku postojala dilema da li ikako održati Strip vikend.

- Odlučili smo da ne prekidamo tradiciju, bez obzira na to što su gosti iz sedam zemalja bili primorani otkazati ranije najavljene dolaske. Ovo je trebao biti dosad najveći i najbolji Strip vikend u Mostaru. Okrenili smo se domaćim autorima i, kao što vidite, u takvim okolnostima pripremili bogat program - rekao je Šimić.

Milorad Macanović – Maza, strip majstor iz Laktaša, peti put učesnik je mostarskog Strip vikenda. Posebno ga je obradovala činjenica da festival nije prekinuo tradiciju i u vremenu pandemije, po čemu je, kako je kazao, jedan od rijetkih ove vrste u Evropi.

- Ljudi su poželjeli događaje ovog tipa. Dobro je iskočiti iz svakodnevnice i interesovati se recimo za strip umjesto slušati brojke o broju zaraženih ili nažalost umrlih. Posebno je ovo dobro za mlade ljude koji pokazuju interesovanje za strip - rekao je Macanović.

Ljubitelje stripa u Mostaru očekuje bogata takozvana berza stripa uz popuste, dok će striparnica "Tarantula" neke čak darivati i besplatnim stripovima. Za najmlađe posjetitelje tu je i nezaobilazna maskota Mostarko.

- Pripremili smo i izložbu gostujućih autora, dok smo nažalost standardne radionice za djecu koje smo ranije imali, bili primorani otkazati zbog pandemije. Naravno, čeka nas i nezaboravno druženje sa autorima - dodao je Šimić.

Mostar strip vikend svoja vrata zatvara sutra u popodnevnim satima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.