open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Mostar: Obrtnici traže pomoć Grada ili će biti primorani na zatvaranja objekata
Udruženje obrtnika Grada Mostara u utorak planira održati konferenciju za medije ispred Gradske vijećnice povodom problema u poslovanju nastalih kao posljedice pandemije koronavirusa.
31.08.2020. u 11:45
get url
text

Udruženje okuplja većinu obrtnika iz stare jezgre Mostara, koji će pred Vijećnicu izaći s dva jasna zahtjeva. Prvi je oslobađanje plaćanja kirija za period od 1. septembra do 31. decembra ove godine, a drugi - oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, kako bi u narednu kalendarsku godinu svi lakše zakoračili.

Predsjednik Elvis Redžić u izjavi za Anadolu Agency napominje da je bezuspješno razgovarao sa službenicima Gradske uprave, prije svega s onim iz Odjela za privredu, međutim oni su ga, kako kaže, uputili na Obrtničku komoru HNK-a.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara Elvis Redžić 

- Smatramo da to nije u redu, jer smo mi iznajmili prostore od Grada. Žao mi je što nas nastoje izbjeći. Danas u Čapljini imamo situaciju da su privrednici oslobođeni kirija u općinskim prostorima ili zakupnina za javne površine, dok se, recimo, u Banjoj Luci za javne površine simbolično plaća marka mjesečno. Nama su oproštene dvije kirije i naknade za dva mjeseca i to je sve - kaže Redžić.

Ukoliko Gradska uprava i druge istitucije koje su vlasnici poslovnih prostora u Starom gradu poput Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, ne snize ili oproste kirije za naredne mjesece, Redžić se pribojava da će brojni morati zatvoriti obrte.

- Lično planiram odjaviti radnju ukoliko se nešto ne promijeni. Kako stvari stoje, nema šanse da možemo opstati. Prijavljeni smo supruga i ja i dalje ne bismo mogli sve izmirivati. Vidite, osmi je mjesec, a u Starom gradu skoro da nema nijednog turiste. To je zaista katastrofalno - smatra on.

Da bi problem dugoročno bio riješen potrebno je da se uključe svi nivoi vlasti, dodaje.

- Treba početi raditi Turistička zajednica, da nam kantonalna vlast isplati plate, a Vlada Federacije nastavi plaćati penzijsko osiguranje. Ako do toga ne dođe, sutra može doći do kolapsa kompletnog sistema. Korona-zakon, koji je u našem kantonu obećan i za koji su donosioci rekli da je najbolji, zasad ne daje rezultata. Dosad ništa iz njega nije sprovedeno - rekao je Redžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.