Ponedjeljak, 21.09.2020.

Godišnjica 4. Korpusa

Džaferovićeva poruka iz Mostara: Borit ćemo se protiv retrogradnih snaga i izgraditi državu

Džaferović: Osnivanje i djelovanje Četvrtog korpusa je najznačajnije za ovaj dio BiH
FOTO: Faktor.ba

Naša briga nikad neće biti srazmjerna njihovoj žrtvi, ali mi moramo raditi sve što je u našoj mogućnosti, kazao je Džaferović

Svečana akademija povodom 27. godišnjice Četvrtog korpusa Armije RBiH održana je u Narodnom pozorištu Mostar, a okupila je predstavnike brojnih boračkih organizacije i predstavnike svih nivoa vlasti, među kojima je bio i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prethodno su demobilisani borci sa starješinama posjetili mezarje Šehitluci u Mostaru i tom prilikom odali poštu borcima palim tokom odbrane Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. Četvrti korpus u svom sastavu objedinio je ukupno 12 sprecijalnih odreda i samostalnih bataljona.

Branio je Mostar, Jablanicu i Konjic, a u svom sastavu imao je vojnike i iz Čapljine, Stoca, Gacka i Nevesinja. Prvi komandant bio je Arif Pašalić, koga je naslijedio Sulejman Budaković, zatim Ramiz Dreković, te na koncu i Mustafa Polutak.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je kako je ovo dan kada se sjećamo najboljih sinova naše zemlje, prije svega šehida i poginulih boraca koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. 

-Osnivanje i djelovanje Četvrtog korpusa Armije RBiH je najznačajnije za ovaj dio Bosne i Hercegovine, za Mostar i Hercegovinu, ali i za cijelu zemlju. On je odbranio ovaj dio države, a pitanje je šta bi bilo s Bosnom i Hercegovinom da je bilo drugačije - kazao je Džaferović. 

Ljudima koji su dali svoje živote za državu, nikada se nećemo moći odužiti, dodao je, ali trebamo raditi sve da im se što više odužimo.

-Prije svega ćemo brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim pododicama, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima - poručio je Džaferović.

Posebno je naglasio kako Vlada Federacije BiH čini sve što je u njenoj moći da se status i položaj ove društvene grupe popravio. 

-Naša briga nikad neće biti srazmjerna njihovoj žrtvi, ali mi moramo raditi sve što je u našoj mogućnosti. Drugo, u miru se trebamo nastaviti boriti za ono što su borci Četvrtog korpusa Armije RBiH, kao i cijela Armija, borili, a to je djelovita i demokratska Bosna i Hercegovina - kazao je Džaferović.

Naglasio je kako su se te generacije borile pritiv sila koje su htjele da unište Bosnu i Hercegovinu, ali su te sile uništene, država je odbranjena od agresije, sačuvana i ona je nastavila svoje postojanje koje je u Dejtonu i po potvrdila. 

-Ne možemo reći da te retrogradne političke snage još ne postoje, one pokušavaju da političkim sredstvima realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo, a moja poruka sa Šehitluka u Mostaru je da te retrogradne snage u svom naumu nikad neće uspjeti. Izgraditi ćemo državu ravnopravnih naroda i nikad od tog cilja nećemo odustati-zaključio je Džaferović.

General Mustafa Polutak, jedan od ratnih komadanata Četvrtog korpusa Armije RBiH, istaknuo je da je formiranje ove slavne jedinice značajno u toj mjeri jer su dva agresora ovaj prostor željela podijeliti između sebe. 

-Sve patriote su se suprostavile tada tome, organizovali i spriječili taj naum. Posebnu ulogu imaju borci Hercegovine i Mostara. Oni nisu dopustili podjelu Hercegovine, podjelu Bosne i Hercegovine. Četvrti korpus je polomio sve namjere agresora i kao takav je zaslužio da i 27 godina od njenog formiranja obilježavamo ovaj dan. Dok je nas boraca i patriota, ovaj dan će se obilježavati-ustvrdio je Polutak. U sklopu obilježavanja navedene godišnjice danas je, također, u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast žrtvama i poginulim borcima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh