Mostar obilježio godišnjicu smrti: Gimnaziji i ulici vratiti ime Alekse Šantića

objavljeno: 02.02.2018. u 13:40

Polaganjem cvijeća i pjesama na grob, a potom i na Spomen-obilježje u parku Alekse Šantića u Mostaru, obilježena je danas 94. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog i bh. pjesnika.

Članovi SPKD-a "Prosvjeta" Mostar i ljubitelji Šantićeve poezije prethodno su se tradicionalno okupili kod mauzoleja Osmana Đikića.

Goran Kosanić iz SPKD "Prosvjeta" Mostar, govoreći o značaju koji veliki pjesnik ima za svoj rodni grad, kazao je kako Aleksa Šantić nikada nije otišao iz Mostara.

- Mnogi su tvrdili da je otišao, a Aleksa je ostao u Mostaru, u onim ljudima koji su živjeli sve vrijeme u Mostaru i koji i dan danas žive u njemu. Aleksa je ušao u duše Mostaraca - kazao je Kosanić.

On ističe kako je jasno da je učinjena nepravda i da se kako gimnaziji, tako i ulici mora vratiti naziv Aleksa Šantić.

- Šantić to zaslužuje u ovom gradu. Međutim, mi smo danas ovdje radi djece koja u Sloveniji , Srbiji, Hrvatskoj i svim krajevima pišu o Aleksi i našem Mostaru - kazao je Kosanić, navodeći kako je to najbolji pokazatelj da se Aleksa uvukao u duše u srca.

Savjetnica za kulturu u Gradskoj upravi Mostara Alma Fazil Obad je naglasila kako je bitno da se ime Alekse Šantića spominje jer, kako kaže, ako je grad najveća kolektivna memorija, onda je sigurno i Aleksa Šantić duša ovoga grada.

Ona smatra kako bi veliki pjesnik na sasvim drugačiji način trebao biti obuhvaćen u školskim programima.

- Nisam zadovoljna kako su se ove godine odazvale osnovne škole iz Mostara, jer ovaj festival narasta u svom kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Ako smo dobili 1.500 radova iz svih republika bivše države, onda bi trebali učiniti napor da pokažemo koliko mi vrednujemo i koliko je za nas dragocjena kulturna baština, koja je u suštini kulturna baština svih nas - istakla je Fazil-Obad.

U Parku je priređen i recital učesnika ovogodišnjeg, 5. Šantićevog festivala djece pjesnika, odnosno 30 finalista koji su u Mostar došli iz svih država regije, a na večerašnjoj manifestaciji će biti proglašeni i pobjednici.

Među njima je i prošlogodišnji pobjednik Festivala Lav Lukić iz Beograda. Lukić je treći put u gradu na Neretvi i ne krije da se uvijek osjeća odlično kada dođe.

- Ove godine nisam došao da se takmičim, došao sam kao gost i da sudjelujem u svim programima. Ovaj festival je sjajno mjesto gdje se ljudi okupljaju i uživaju u poeziji. Prvi put kad dođete, bit ćete zadivljeni ljepotama ovoga grada, a nakon toga polako ćete steći i prijateljstva - istakao je Lav.

Desetogodišnja Elena Majstorović iz Beograda nije krila emocije zbog toga što je u Mostaru, ali i što je poezija ovog velikog pjesnika spojila s njenim vršnjacima iz cijele regije.