open-navfaktor-logo
search
Odlučuje vijeće
Mostar mijenja sporne nazive ulica, Irma Baralija se buni jer nema ženskih imena
Gradsko vijeće Grada Mostara na današnjoj sjednici trebalo bi izglasati uklanjanje imena kontroverznih ulica koje su godinama bile predmet spora u Mostaru. 
14.07.2022. u 09:20
get url
text

Dosadašnja ulica Mile Budaka nosit će naziv po Aleksi Šantiću, ulica Vokića i Lorkovića mijenja naziv u ulicu Tina Ujevića, dok ulica Đure Spuževića mijenja naziv u ulicu Ismeta Ice Voljevice. Dosadašnja ulica Tabornika Ive Zelenike zvat će se ulica Ciglana, a ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u ulicu Fra Ljudevita Laste, dok ulica Jure Francetića mijenja naziv u Humska ulica.

Predsjednik Kluba vijećnika Koalicija za Mostar Adil Šuta ističe da je ovo veliki iskorak, te da se uklanjaju imena ulica zbog kojih se Mostar suočavao sa negativnom reputacijom.

- Ovo je situacija gdje su međunarodni predstavnici prepoznali iskorak. Mostar je konačno profunkcionisao i pokazao pozitivnu energiju u negativnim vremenima blokada, opstrukcija - istakao je Šuta za Faktor. 

Komisija za izmjenu naziva ulica formirana je nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća, te je imala rok od 30 dana da dostavi prijedloge za nova imena ulica. 

Komisiju za izmjenu naziva ulica u Mostaru činili su gradonačelnik Mario Kordić, predsjedavajući GV Salem Marić, Vlatko Marinković, Zlatko Guzin i Velibor Milivojević.

Ipak, ovaj prijedlog izmjena naziva ulica naišao je na kritike od Kluba vijećnika iz SDP-a, kao i i Irme Baralije, koja smatra da je ovo trebalo biti davno učinjeno, a zamjerila je i to što nijedna ulica od šest nabrojanih neće nositi ime po nekoj ženi.

- Sretna sam što su napokon sve stranke pristale i dogovorile se da u Mostaru od sada nema mjesta za Milu Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đuru Spuževića, Tabornika Ivu Zeleniku i Juru Francetića. S druge strane, za mene lično je poražavajuće, pa čak i uvredljivo, da je komisija sačinjena od pet stranačkih vođa odlučila da, uprkos našim, ali i prijedlozima drugih stranaka, baš nijednu ulicu ne nazove po ženi - napisala je Baralija.

Šuta smatra da je riječ o opstrukciji "od ljudi koji osjećaju vlastiti neuspjeh".

- Imamo tu tihu opstrukciju od probosanskih faktora, tu neku bolesnu ljubomoru. Njih nigdje nije bilo sa svojim prijedlozima. Oni su išli na to da se sve ovo odbije da bi dobili političke poene - smatra Šuta.

Sjednica GV Mostara zakazana je za danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.