open-navfaktor-logo
search
Protest
Mostar: Građani sutra opet pred Uborkom
Mi ćemo sutra održati mirni protes, da im damo do znanja da nismo odustali, poručio je Hodžič.
17.07.2019. u 16:12
get url
text

Građani Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" održat će sutra u 17 sati mirni protest ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku, kako bi ponovno skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem deponije s trenutne lokacije.

Na novi protest odlučili su se nakon što Parlament FBiH na jučerašnjoj sjednici nije usvojio zaključak kojim bi se obvezala Vlada FBiH na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu novog deponija u Mostaru i plan sanacije za Uborak, starog i novog deponija.

Također, dodaje Nijaz Hodžić, jedan od inicijatora nedavne blokade deponije na Uborku, razlog okupljanja je i to što se komunalni otpad protekla dva dana odvozio mimo procedure deponovanja na Uborku.

-Mi ćemo sutra održati mirni protes, da im damo do znanja da nismo odustali- poručio je Hodžič.

Proceduralna je obaveza, ali i nalog federalnog inspektora, da svi kamioni s otpadom idu kroz halu za sortiranje, odnosno da otpad ide kroz sortirnicu.

-Nakon početnog poštivanja tog dogovora i naloga, dnevni kapacitet je bio 30-40 kamiona, dok je ranije dovoženo i do 200 kamiona otpada, iz čega se može izvući jasan zaključak kako su kamioni direktno otpad istresali na deponiju, bez sortiranja, čemu u prilog ide i informacija o navodnom kvaru sortirnice, što je još jedan pokazatelj da je vrlo malo ili nimalo korištena- ističu iz građanske inicijative "Jer nas se tiče", te pozivaju građane na okupljanje "da se zajedno dogovorimo koji su to naredni koraci u zajedničkoj borbi za normalan i dostojanstven život i zdravlje naše i vaše djece, jer je to naša građanska i moralna obaveza".

Hodžić napominje da bi se inicijativa za vanrednu sjednice oko deponije Uborak sutra trebala naći i na Domu naroda, te se nada zelenom svijetlu. 

Podsjetimo, mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina deponirano na Uborku te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Čak 11 dana sprečavali su odlaganje otpada na regionalnoj deponiji, pa su mostarske ulice bile zatrpane otpadom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.