open-navfaktor-logo
search
Smanjen broj
Mostar: Dok policija tvrdi da su migranti sve agresivniji, građani nemaju pritužbe
Od njihovih domova su ih udaljile raznorazne sudbine. Neki su pobjegli od rata, neki od političkog progona, tvrdi Kajtaz, a najveći broj zbog neimaštine
19.05.2019. u 18:01
get url
text

S dolaskom proljeća, broj migranata u Izbjegličkom centru Salakovac sjeverno od Mostara, se smanjio.

U maju prošle godine, na područje HNK iz Sarajeva prebačeno je 297 migranata, no Centar Salakovac danas je utočište tek za stotinjak migranata, ostali su krenuli dalje u svijet. S druge strane, policijske strukture u HNK-u nedavno su najavile dolazak novih migranata, ali i to da imaju sve više problema s migrantima koji koriste lažna imena, ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stižu na područje HNK iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, kao i da su posljednje vrijeme agresivniji nego ranije.

- Policijski službenici i MUP-a HNK na nivou dnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima. Pored narušavanja javnog reda i mira migranti su na području HNK izvršili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari. Migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe. Pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da isto lice izvrši više krivičnih djela pod različitim imenima - naveli su ranije iz MUP-a HNK.

S druge strane, Crveni križ Mostar, koji migrantima od dolaska u Izbjeglički centar Salakovac osigurava svakodnevnu pomoć, nema pritužbi.

- Mogu da iskažem zadovoljstvo odnosa migranata naspram usluga koje mi pružamo. U samom početku je bilo nekakvih nerazumijevanja, da li zbog jezičke barijere, da li zbog toga što su ti ljudi jednostavno rečeno „pod okriljem noći“ prebačeni u Mostar, no nismo imali do sada nekih problema, da bismo mogli reći da je opasno za rad i djelovanje - kazao je sekretar Crvenog križa Mostar Alen Kajtaz, dodavši da ni njihov formirani mobilni tim koji djeluje na području dva kantona, ne nailazi na sigurnosne probleme.

S druge strane, tvrdi, može razumjeti i policijske službenike zbog statističkih podataka, da 10 posto izvršenih krivičnih djela otpada na migrante.

- Mogu da potvrdim da migranti koji se nalaze u Centru Salakovac nisu ti koji prave probleme. Probleme pretpostavljam da rade oni koji na neki način ovdje borave ilegalno, traže izlazak iz BiH na bilo koji način, i ne nalaze se u registrovanim centrima na području BiH. Nesebičnu pomoć migrantima pruža i Udruženje Zajedno za naš grad Mostar, ne samo na području Hercegovine, već i šire.  Potrudili su se da pomognu na svaki način na koji su bili u mogućnosti - kaže Ibro Puce, prvi čovjek Udruženja, te dodaje da tokom višemjesečne pomoći problema nisu imali. 

- Kako pristupite ljudima, tako i odgovaraju. Nastojali smo da sve radimo po pravilima.  Formiramo red, podijelimo pomoć, oni se zahvale. Nismo nikakvih problema imali - dodao je Puce.

Od njihovih domova su ih udaljile raznorazne sudbine. Neki su pobjegli od rata, neki od političkog progona, tvrdi Kajtaz, a najveći broj zbog neimaštine, što je slučaj i sa mladima u BiH.

- Veliki broj građana naše zemlje napušta svoju državu da bi osigurao bolju egzistenciju , isti je to slučaj sa velikim brojem migranata, koji su trenutno zapeli u BiH- zaključuje Kajtaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.