open-navfaktor-logo
search
Proklanjana u ramazanu
Mostar: Bajram-namaz prvi put klanjan u novosagrađenoj džamiji u Željuši
Bajram-namaz je na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan u 47 džamija i mesdžida, a centralna svečanost ove godine upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.
13.05.2021. u 08:25
get url
text

Prvi put bajram su u novosagrađenoj džamiji dočekali vjernici u džematu Željuša u sjevernom dijelu grada. Ova džamija proklanjana je prve ramazanske noći, a u svakoj narednoj, u njoj je klanjan teravih-namaz. Bajram-namaz u Željuši je predvodio Muhamed ef. Purišević.

- Mnogo je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti. Nikome u prilog ne idu isključivost i getoizacija ili iseljavanje i odlazak iz zemlje. Nikome ne u prilog ne idu pusti krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na zemlji - naveo je ef. Purišević.

{$galerijaFotografija}

Glavni imam mostarskog Medžlisa Dino ef. Maksumić podsjetio je da se posljednjih decenija otvorilo mnogo obnovljenih i novosagrađenih džamija, što na ilustrativan način govori o svijesti i savjesti vjernika na području Mostara. Podsjetio je na Sinan-pašinu džamiju, najstariju u Mostaru, zatim i na džamiju hadži Saliha Temima, a jedna u nizu je i džamija u Željuši.

- Kada smo krajem 2019. sjeli na sastanak u džamiji Potoci uz iskren nijet, nismo znali niti pretpostavljali da će sve tako brzo ići. Međutim, kada je nijet iskren kod Allaha i kada džemat zajedno radi, a Allah je sa džematom, onda imamo ovakav rezultat. Onda i Allah otvori vrata i nafaku za koje nismo ni znali da postoje - rekao je ef. Maksumić.

Kamen temeljac za izgradnju džamije u Željuši položen je 20. januara 2020. godine, a džamija je osim molitvenog prostora dobila i mektepsku učionicu, mahfile i munaru visine 16 metara. Danas u ovom naselju živi više od 50 muslimanskih domaćinstava, i to uglavnom onih koji su na područje Mostara dospjeli iz drugih hercegovačkih općina početkom rata, te su odlučili graditi nove domove, i ne vraćati se na prijeratna ognjišta. Željuša je, inače, naselje udaljeno desetak kilometara od centra Mostara, a u njemu je dosta brojna i srpska povratnička zajednica.

Sutrašnji Dan šehida u Mostaru će započeti hatma-dovom šehidima na Šehitlucima, nakon čega će uslijediti posjeta lokalnim šehidskim mezarjima.
 

Bajram u Mostaru - 13. 5. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.