open-navfaktor-logo
search
Osuda genocida
Most u Sjevernoj Makedoniji nazvan Cvijet Srebrenice
Novi most preko rijeke Pčinje na regionalnom putu kod Kumanova nazvan je Cvijet Srebrenice, saopšćila je Vlada Sjeverne Makedonije.
28.09.2021. u 19:59
get url
text
Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija

Kako se navodi, taj most koji spaja sela Donje Konjare u Općini Kumanov i Srednji Konjari u skopskoj progradskoj općini Petrovec je sa 133 metra najduži most koji povezuje regionalne puteve u Sjevernoj Makedoniji.

Uvid u radove na izgradnji mosta, koji su u završnoj fazi, danas je napravio premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zajedno sa poslanikom Zećirom Ramčilovićem, koji je dao inicijativu da se nazove Cvijet Srebrenice.

- Na inicijativu poslanika Zećira Ramčilovića, Vlada je donijela odluku da se postave table sa tim nazivom mosta, čime šaljemo poruku sjećanja i osude svakog genocida da se ne bi zaboravio i ponovio - rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je napomenuo da se obilazak mosta Cvijet Srebrenice poklapa sa Međunarodnim danom Bošnjaka koji pripadnici te zajednice u Sjevernoj Makedoniji proslavljaju 28. septembra.

- Bošnjaci su sastavni i neraskidiv dio bogatstva naše multietničke, multikulturne i multikonfesionalne države i njihov doprinos u izgradnji i negovanju našeg "Jednog društva za sve" je isključivo značajan - istakao je Zaev.

Most Cvijet Srebrenice u Donjem Konjaru je, kako je saopćeno, koštao je nešto više od 60 miliona denara. Širok je 7,96 metara, ima dvije kolovozne trake i dva trotoara koja ispunjavaju sve standarde za odvijanje saobraćaja i pješaka.

U završnoj fazi je postavljanje elastične ograde, a u potpunosti će biti završen postavljanjem kandelabri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.