Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Nj. E. Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza RS-a Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

- Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd, Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život - naglasio je ministar Mitrović, saopćilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Kako je istakla ministrica Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritoriju i Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regiona je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unapređujemo naše odnose i da kao region idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana - rekla je ministrica Mihajlović.

FOTO: MKP BiH

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

- Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Rače je od izuzetnog značaja za građane i privredu Bosne i Hercegovine, naročito u svjetlu planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Nakon mosta u Bratuncu, ovo je drugi međudržavni most sa Republikom Srbijom koji se gradi za relativno kratko vrijeme i čiju izgradnju u potpunosti finansira Republika Srbija, na čemu smo im zahvalni - istakao je ministar Popović.

Most preko rijeke Save kod Sremske Rače, u okviru projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo bit će izgrađen za dvije i po godine, izjavila je danas Zorana Mihajlović.