open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Moskva otkrila gdje je završilo 900 boraca iz Azovstala: O njihovoj sudbini odlučit će Putin
Više od 900 ukrajinskih vojnika, koji su bili u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju poslano je u zatvoreničku koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom, saopćila je Moskva.
19.05.2022. u 07:55
get url
text

Kako piše Guardian, sudbina vojnika je neizvjesna.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je od 959 ukrajinskih vojnika, za koje je Rusija kazala da su se predali od utorka, 51 vojnik liječen zbog povreda, a ostatak je poslan u bivšu zatvoreničku koloniju u gradu Olenivka na području Donjecke oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimke ukrajinskih boraca koji su bili na bolničkom liječenju u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom.

Video prikazuje muškarce umornog izgleda kako leže na krevetima na bolničkom odjelu, umotani u deke, a mnogi gledaju ravno ispred sebe. Neki filmskoj ekipi govore da se o njima brinu ljekari koji su im dali lijekove i promijenili zavoje.

Jedan vojnik kaže da se Rusi prema njima ponašaju normalno i da nije izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju. Nije bilo moguće utvrditi je li on govorio bez prisile. Zaharova je rekla novinarima da će svim ranjenim vojnicima iz Azovstala biti pružena kvalificirana medicinska pomoć.

Ukrajina nije komentirala najnovije ruske objave.

U svom obraćanju naciji kasno u utorak, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se misija evakuacije nastavlja uz pomoć najutjecajnijih međunarodnih posrednika. Nijednom riječju pritom nije spomenuo predaju. Također nije jasno koliko ih je ostalo unutar postrojenja, iako su neki u utorak nagađali da ih je još najmanje 600.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene republike Donjeck, rekao je jučer da se zapovjednici najvišeg nivoa još uvijek kriju u čeličani. Ni Ukrajina ni Rusija nisu objavile nikakve detalje sporazuma koji je doveo do predaje vojnika koji su sedmicama bili skriveni u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.