open-navfaktor-logo
search
Nestala u srijedu
Mornarice Indonezije saopćila: Podmornica potonula blizu Balija, na dubini je od 850 metara
Podmornica nestala od prošle srijede na obali Balija s 53 osobe na plovilu izgubljena je, saopćila je u danas indonežanska mornarica.
24.04.2021. u 15:49
get url
text

Dijelovi podmornice, zajedno s krhotinama, uključujući prostirke za molitvu, pronađeni su blizu mjesta na kojem je nestala.

Skeniranjem se otkrilo da se podmornica nalazi na dubini od 850 metara, što je puno veća dubina nego što može podnijeti.

Imala je dovoljno kisika za samo tri dana, podsjeća BBC.

Podmornica KRI Nanggala nestala je nakon što je zatražila dozvolu za ronjenje tokom torpedne vježbe. Plovilo izrađeno u Njemačkoj bilo je staro više od 40 godina, ali je obnovljeno 2012. godine.

Indonezijska mornarica insistirala je da je podmornica u dobrom stanju, ali je naftna mrlja, koja je nastala na mjestu gdje je podmornica zaronila, izazvala zabrinutost da je došlo do oštećenja spremnika za gorivo.

- Pronašli smo nekoliko dijelova za koje se vjeruje da su bili pričvršćeni za podmornicu koji ne bi izašli iz broda da nije bilo pritiska izvana ili pukotine u lansirnom torpedu - rekao je čelnik mornaričkog osoblja Yudo Margono.

Među pronađenim predmetima bila je i flaša masti za podmazivanje periskopa.

Pronađeni su u radijusu od 16 kilometara na putanji gdje nije prošao nijedan drugi brod.

U akciji pronalaska podmornice učestvovale su brojne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.