open-navfaktor-logo
search
Ljekari na terenu
Morbile "stigle" u Mostar: Hospitalizirane dvije medicinske sestre sa pedijatrije
Ovu informaciju za Faktor je potvrdio šef službe dr. Nazif Derviškadić, istaknuvši da je riječ o medicinskim sestrama koje su nepotpuno vakcinisane, a bile su u kontaktu sa djecom oboljelom od morbila
23.05.2019. u 20:14
get url
text
Bolnica Dr. Safet Mulić
Bolnica Dr. Safet Mulić

Dvije medicinske sestre koje rade na Odjelu pedijatrije Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru hospitalizirane su zbog morbila na Odjelu za zarazne bolesti.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio šef službe dr. Nazif Derviškadić, istaknuvši da je riječ o medicinskim sestrama koje su nepotpuno vakcinisane, a bile su u kontaktu sa djecom oboljelom od morbila.

Pored ova dva slučaja, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježeno je još 13 slučajeva obolijevanja od morbila, potvrđeno je iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Prema riječima doktora Erdina Alajbegovića, prvi slučaj je evidentiran 27. aprila, a među 15 oboljelih bilo je i djece.

- Ni u jednom slučaju nije bilo komplikacija. Zadnjih sedam dana nema prijavljenog slučaja, nadam se da će tako i ostati. Mi pratimo stanje, izlazimo na teren. U KB "Dr. Safet Mujić" smo obavili vakcinisanje osoblja koje nije bilo vakcinisano, zadnjih pet dana obilazimo vrtiće i gledamo vakcinalne kartone djece, kako bi skrenuli pažnju roditeljima na važnost vakcinisanja, radimo što je u našoj mogućnosti - ističe Alajbegović.

Veliku pomoć, tvrdi, imaju od dr. Jurice Arapovića, specijaliste infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koji je kontinuirano na raspolaganju i usluzi, a koji je i uočio morbile kod većine oboljelih.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.