open-navfaktor-logo
search
Penzija razbila zablude
Momčilo Milčić prodaje sat sa Titovim potpisom, očekuje 30.000 funti, kaže da je samoupravljanje bilo "šarena laža"
Radnička klasa i tada i sada bila slabo plaćena i "tretirana kao potrošni materijal", kaže penzioner iz Kragujevca koji je sat od Tita dobio za pobjedu na Saveznom takmičenju metalaca Jugoslavije u Sarajevu 1979. godine
27.10.2019. u 10:00
get url
text
Momčilo Milčić

Penzioner Momčilo Milčić, nekadašnji radnik fabrike Zastava automobili iz Kragujevca, prodaje zlatni sat koji je 1979. godine dobio od predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita, kako bi supruzi i sebi obezbijedio mirnu starost.

Milčić je zlatni ručni sat marke "marvin", koji je od Tita dobio za pobjedu na Saveznom takmičenju metalaca Jugoslavije u Sarajevu 1979. godine, ponudio aukcijskoj kući iz Londona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kolekcionar iz Srbije mu je već nudio 7.500 eura, ali Miličić vjeruje da će u inostranstvu za sat sa ugraviranim Titovim potpisom dobiti znatno više. Očekuje da bi uz Londonu mogao dostići cijenu od 30.000 funti.

Pozivajući se na sopstveni primjer, tvrdi da su radnici uvijek bili obespravljeni i da je priča o samoupravljanju bila "šarena laža" za naivne, jer je radnička klasa i tada i sada bila slabo plaćena i "tretirana kao potrošni materijal".

- Tek kada čovek ode u penziju shvati da je život proveo u iluzijama, jer ga penzioni ček suoči sa surovom realnošću da se od dvije prosječne radničke penzije ne može prosječno živeti. Supruga i ja ih potrošimo na plaćanje komunalnih usluga i liječenje, a ono malo što preostane je za hranu - rekao je Milčić.

Zbog toga je, kaže, razočaran u državu u kojoj je nekada živio, isto koliko i u ovu u kojoj danas živi, odlučio da proda zlatni sat sa Titovim potpisom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.