U saopćenju MOK-a se navodi da je ta prijetnja protiv osnova i ideja olimpizma, piše Fena.

- Žao nam je što je rasprava o reintegraciji sportista iz ove dvije zemlje eskalirala i zaprijetila bojkotom u tako ranoj fazi - navode iz MOK-a.

Naglašavaju da još nije donesena odluka o ponovnom uključivanju ruskih sportista koji bi nastupali pod okriljem olimpijske zastave.

- Bojkot je kršenje olimpijskih pravila koja obavezuju sve članove MOK-a. Olimpijska povelja predviđa da nacionalni olimpijski komiteti šalju svoje sportiste na igre - ističe MOK.

Kako su također napisali, historija jasno pokazuje da bojkotom Olimpijskih igara nisu ostvareni ciljevi pojedinih zemalja i da su za to potrebni drugi potezi.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach izazvao je burnu raspravu među članovima MOK-a prije sedam dana kada je najavio da planiraju istražiti mogućnost da se ruskim i bjeloruskim sportistima dopusti da se takmiče na velikim sportskim događajima, što bi im otvorilo i vrata za takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Ideja je odmah naišla na oštre kritike u Ukrajini, gdje su zaprijetili bojkotom igara i tražili saveznike. Danas bi se o tome trebalo ponovo raspravljati u Kijevu.