open-navfaktor-logo
search
Odluka Naše stranke
Moja adresa Srebrenica: Da li je Kojović za to da sve odluke donose negatori genocida
Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" primila je k znanju informaciju iz Sarajeva da Naša stranka neće podržati koaliciju u Općinskom vijeću Srebrenica.
14.04.2021. u 15:43
get url
text

- S obzirom na to protivljenje, ne možemo a da ne pitamo predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića da li je za to da Bošnjaci i probosanske stranke prestanu biti politički faktor u Srebrenici i da nemaju nikakav utjecaj i nijednu poziciju u institucijama vlasti, te da sve odluke koje se odnose na naše živote i budućnost donose isključivo predstavnici politika koje negiraju genocid? - navodi se u saopćenju.

Neulazak u vlast značilo bi upravo to, ističu, te kažu da ih zanimaju motivi protivljenja i uskraćivanja podrške Predraga Kojovića i ostatka rukovodstva Naše stranke iz Sarajeva.

- Mnogo je lakše formirati vlast bez negatora genocida u Sarajevu i držati lekcije o principijelnosti nego što je to slučaj u Srebrenici - ističu.

Maglašavaju da formiranje vlasti sa SNSD-om nije pitanje njihovog izbora već jedina mogućnost koja je preostala nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- To je odluka koju smo donijeli mi u Srebrenici, a ne centrale stranaka ili bilo ko iz Sarajeva - stoji u saopćenju.

Smatraju da stav Predraga Kojovića o neprihvatljivosti formiranja vlasti sa negatorima genocida, što su u suštini sve stranke sa srpskim etničkim predznakom, znači da Naša stranka nikada neće učestvovati u formiranju vlasti i na nivou države Bosne i Hercegovine.

- Uskraćivati to pravo nama, preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, a formirati vlast sa istim tim strankama na drugim nivoima vlasti bilo bi vrlo neprincipijelno i licemjerno, te stoga vjerujemo da će Kojović i Naša stranka ostati dosljedni stavovima koje danas pokušavaju nametnuti nama - saopćila je "Moja adresa Srebrenica".

Iz Naše stranke saopćili su da su na izborima u Srebrenici podržali SDA-ovog kandidata Aliju Tabakovića za načelnika Općine Srebrenica.

- Razlog za podršku vidjeli smo u činjenici da mu je jedini protivkandidat bio negator genocida Mladen Grujičić. Željeli smo učiniti koliko je u našoj moći da do njegovog izbora ne dođe. Na ponovljenim izborima u Srebrenici dali smo opet podršku bojkotu strankama predvođenim SDA. Vijećnici stranaka koje su bojkotovale izbore ipak su pristali na mandate. Prešutno smo pristali i na to. Međutim, ne možemo pristati na jučer obznanjenu koaliciju SDA, DF-a i Stranke za BiH s SNSD-om u Općinskom vijeću Srebrenica. Naša stranka nema vijećnike u Srebrenici niti na bilo koji način tu koaliciju može spriječiti, međutim, zbog prethodne podrške strankama probosanskog bloka, kako sebe vole nazivati, kada također nismo imali vijećnike, dužni smo zbog javnosti i naših birača obznaniti da se naša podrška u ovom posljednjem slučaju ne podrazumijeva - navodi se, između ostalog, u saopćenju Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.