open-navfaktor-logo
search
Egipat
Mohamed Morsi ukopan u Kairu uz prisustvo porodice
Izvori bliski porodici Mohameda Morsija ranije su kazali da je egipatska vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom mezarju u Morsijevom rodnom mjestu u provinciji Sharkia
18.06.2019. u 08:17
get url
text
Mohammed Morsi

Prvi demokratski izabran predsjednik Egipta Mohamed Morsi ukopan je u Kairu, samo dan nakon što je umro u sudnici, prenosi BBC.

- Ukopan je u mjestu Nast, u istočnom dijelu Kaira, uz maksimalne mjere sigurnosti i prisustvu njegove porodica. Dženaza je klanjana u zatvorskoj bolnici - rekao je Morsijev advokat.

Morsi je sahranjen na groblju u kojem su sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanskog bratstva, prenosi Anadolija.

Izvori bliski porodici Mohameda Morsija ranije su kazali da je egipatska vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom mezarju u Morsijevom rodnom mjestu u provinciji Sharkia.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je jučer u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici. Morsi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013, kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen u državnom udaru, na teret mu je stavljen niz teških optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.