Dragan Lukač, direktor Federalne uporave policije, svima koji priželjkuju njegov skori odlazak poručio je da se ne raduju jer nikada neće moći raditi "šta hoće".

Osvrnuvši se na sigurnosnu situaciju u Federaciji, u intervjuju za Faktor, Lukač je kazao da je ona zadovoljavajuća i da se pomno prati situacija u regionu, pogotovo izjave koje dolaze iz Srbije.

Da li 30. septembra odlazite s mjesta direktora FUP-a ili ste promijenili odluku?

- Upravo sam danas na Klinici za srce u Tuzli, na nekim sam pregledima i ovisno o ishodu nalaza, sa ljekarima ću donijeti odluku o odlasku. Također, još nije izabran zamjenik, s tim se bespotrebno odugovlači. Dakle ima više razloga zbog kojih ću morati ostati na funkciji direktora FUP-a još koji mjesec. U svakom slučaju ako ovi nalazi budu pozitivni, da kažem, da ne moram ići sutra na operaciji, ostajem duže.

Kako se sada osjećate?

- Za moju vrstu bolesti psihička dimenzija je vema bitna, a ona mi ne ide u prilog. Morao bih biti u miru, rasterećen tih kojekakvih problema. Uglavnom, vidjet ćemo.

Kakvu poruku imate za one koji se raduju vašem odlasku s mjesta prvog čovjeka FUP-a?

- Razumijem ja i te koji su tako usmjereni ne samo prema meni, već upravo prema Federalnoj upravi policije koja je, da kažem, temeljni sigurnosni organ u našoj zemlji i mnogima iz niza razloga je u interesu da se oslabi taj organ i da jednostavno dođu u situaciju da mogu raditi "šta hoće". Ali neće to doživjeti. Ja im to obećavam. I nebitno je hoću li ja otići ili ne. Neće ni poslije mene kada odem propasti svijet, ali sigurno je da će se neke stvari drugačije odvijati u ovoj zemlji i kada je riječ o policijskom radu, osobito u borbi protiv kriminala koji je u stanju takvom, kakvom jeste. I gdje FUP, i ne samo mi, već i drugi organi poduzimaju puno mjera u borbi protiv svog tog zla koje je prisutno. A s druge strane, upravo su iz tih struktura i redova ti koji se raduju svemu ovome. Ali mislim da neće doživjeti još tu svoju ekstazu u radovanju.

Kako ste zadovoljni situacijom u FUP-u, opremom, imate li dovoljno kadrova?

- Imamo mi solidno stanje što se tiče opremanja, nešto smo slabije popunjeni, jer nam je otišao veliki broj ljudi u penziju i sada smo primili 36 policijskih službenika i oni upravo polaze ovih dana u Policijsku akademiju na Vracama, na obuku. Tako da ćemo to na određen način sanirati, popraviti. Što se tiče ostalog, ja uvijek kažem da je FUP jedan od vodećih policijskih organa u našoj zemlji, ako ne i prvi među prvim policijskim organima i agencijama.

Jeste li zadovoljni trenutnom sigurnosnom situacijom u FBiH?

- Pa nisam ni zadovoljan ni nezadovoljan. Trenutna sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Imam redovne sastanke s policijskim komesarima, razmatra se stanje sigurnosti. Nemamo mi nekih ekscesnih situacija, ali ukupno jedna situacija koja je u zemlji prisutna se naravno manifestira i na sektor sigurnosti i uvijek ima mogućnosti da određena događanja mogu ozbiljnije narušiti tu sigurnosnu situaciju.

Da li pri tome mislite na migrante?

- Ne mislim samo na migrante. I ne mislim da su oni neki, da kažem, ključni problem u ovom momentu. Nego ukupna događanja i zveckanja oružjem i najavama ovakvim i onakvim koji se više događaju u nekoj političkoj sferi, ali imaju svoju refleksiju na stanje sigurnosti.

Možete li biti konkretniji, mislite li na izjave političara iz RS-a?

- Mislim i na to i ne samo iz Republike Srpske već i našeg okruženja. Prije svega na ono što dolazi iz Srbije, situaciju s Kosovom i nizom drugih stvari. Sve to pratimo i imamo orijentir i šta nas sutra može zadesiti.