open-navfaktor-logo
search
Ne bi da ljute Moskvu
Mogu li ostati neutralni: SAD poziva Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije
Državna podsekretarka Sjedinjenih Američkih Država Victorija Nuland pozvala je Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u vrijeme kada pokušaji izraelskih lidera da ostanu neutralni postaju nesigurni.
12.03.2022. u 12:27
get url
text

Izrael je izbegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsjednika te zemlje Vladimira Putina, jer teži da održi odnose i s Kijevom i s Moskvom, navode izraelski mediji.

Zapadne zemlje i kompanije su od početka invazije na Ukrajinu uvele parališuće sankcije protiv ruske ekonomije, njenih bogataša i pojedinih zvaničnika, uključujući Putina, a Izrael se nije pridružio tim nastojanjima - pa nije sankcionisao ni milijardera Romana Abramoviča koji ima izraelsko i rusko državljanstvo, prenosi Fena pozivajući se na Radio Slobodna Evropa. 

Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije protiv Abramoviča, dok u Izrael stižu privatni avioni koji poleću u Rusiji u proteklim danima.

Nuland je u petak izjavila za izraelski TV Kanal 12 da bi Izrael trebalo da sankcioniše ruske oligarhe.

- Vi ne želite da budete posljednje utočište za prljavi novac koji podstiče Putinove ratove. Dakle, šta god je Izrael u stanju da učini Ukrajinci će pozdraviti, kao i međunarodna koalicija za podršku Ukrajini - rekla je Nuland, objasnivši da se od demokratija širom svijeta traži da se pridruže SAD u finansijskim i sankcijama za kontrolu izvoza protiv Rusije.

Na pitanje da li bi Izrael trebalo da obezbijedi vojnu pomoć Ukrajini, ona je rekla da je ta odluka u rukama izraelske vlade.

Izrael je obezbjedio humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujuči medicinsku opremu i generatore za bolnice, ali je odbio da pošalje vojnu opremu, pa i odbrambenu, pancire i šlemove.

Dok Izrael izbjegava da uvede sankcije, pojačan vazdušni saobraćaj navodi na zaključak da pojedini bogati Rusi traže utočište u toj zemlji, prenose svjetski mediji.

Izraelski Kanal 12 je u petak javio da je u proteklih deset dana 14 privatnih aviona poletilo iz Sankt Peterburga i sletilo na izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Prošle nedjelje je javljeno da je neuobičajen broj privatnih aviona leti iz Rusije u Izrael od invazije Ukrajine, što je mogući nagovještaj da neki bogati Rusi traže način da zaobiđu sankcije, navodi se.

Izrael pokušava da iskoristi odnose sa dvije zaraćene zemlje kako bi posredovao između njih, ali za sada bez uspjeha.

Jevrejska država takođe strahuje da ne izazove gnjev Rusije, prisutne u Siriji gde izraelska vojska napada ciljeve povezane s Iranom.

U proteklim danima pokušaji Izraela da ostane neutralan su narušeni jer se invazija pojačava, a Ukrajina traži da zauzme oštriji stav prema Rusiji i navodno je ogorčena zbog odbijanja te zemlje da zauzme stranu u ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.