- Vakcinacija Moderna vakcinom protiv COVID-19 proizvela je antitela protiv varijanti virusa koje su testirane, uključujući B.1.1.7 i B.1.351, prvo registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Južnoj Africi - saopćeno je iz kompanije.

Kako su dodali, vakcina je manje efikasna za novi soj iz Južne Afrike.

Izvršni direktor kompanije Stephane Bancel je kazao da se ispituje da li bi vakcina mogla da bude efikasnija za novi soj virusa iz Južne Afrike i njegove potencijalne buduće varijante.

Moderna je 30. novembra prošle godine saopćila da je efikasnost njihove vakcine 94,1 odsto nakon treće faze ispitivanja na 196 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Vodeći američki infektolog Anthony Fauci je u četvrtak izjavio da trenutno dostupne vakcine možda nisu toliko efikasne u zaštiti od novih sojeva koronavirusa.

- Vrlo pomno pratimo soj u Južnoj Africi, koji nas više brine. Mnogo pažnje obraćamo na njega. Postoje alternativni planovi ako budemo morali da modifikujemo vakcinu - dodao je.

Kalifornijska državna epidemiologinja Erica S. Pan je 17. januara preporučila dobavljačima da pauziraju sa primenom određenog kontigenta Moderna vakcine zbog "mogućih alergijskih reakcija koje su pod istragom".

- Manje od deset osoba zahtevalo je medicinsku pomoć u roku od 24 sata - dodala je.

Najpogođenije koronavirusom, Sjedinjene Američke Države registrovale su 25,1 miliona slučajeva zaraze i skoro 420.000 smrtnih ishoda od početka pandemije, pokazali su podaci Univerziteta "Johns Hopkins".